Szoros menetrendet készítettünk magunknak a Kis Könyves Éjre, minél több dolgot akartunk látni, és minél inkább a közepébe csapni. Az idén másodszorra megrendezett esemény célja a független könyvesboltok összehozása egy közös program keretében. Ismerkedés a szakmán belül, ismerkedés a vásárlókkal és ismerkedés azzal, hogy miben lehet több egy könyvesbolt a vásárlás helyszínénél. Közel harminc könyvesbolt sokszor ennyi programja várt minket péntek délutántól az éjszakába nyúlóan.

A gondosan, hosszú tervezés után előre elkészített tervünk így nézett ki. Ehhez többé-kevésbé sikerült is tartani magunkat, de szerencsére inkább a több, mint a kevesebb irányába. 

17 óra - Keddshop - Minirajzfilm-készítés

18 óra - Millennium Könyvesház - Ottlik könyvbemutató

18.30 - Két Egér Könyvesbolt - Szegedi Katalin Palkó c. könyvének bemutatója

19 óra - Paradigma Kuckó - Lackfi beszélgetés

20 óra - Írók boltja - Vers és zene 

21 óra - Pozsonyi Pagony - ugróiskola:)

és ha találunk egy időkaput:

Massolit - Betűkép kiállítás

Klauzál 13 

Negyed ötkor már biciklin ültünk, hogy odaérjünk a Keddshopba a Minirajzfilm-készítésre. A Margit hídról letekerve szinte rögtön a könyvesbolt kapujában landoltunk, ahová belépve a szavunk is elakadt. Nem csak a saját, és nem csak a nővérem, de az anyukám gyerekkorából is köszöntek vissza ismerős mesehősök a polcokról: Mazsola, Tádé, a Kockásfülű Nyúl, a Kisvakond. És persze minden mennyiségben abból, ami a kisgyerekesek első reakciója a Kedd Animációs Csoport nevére: a Bogyó és Babócából. A stop-motion animációk az emeleten készültek, de mi rendre leszaladtunk a földszintre, hogy még valami helyes apróságot felfedezzünk. És aztán vissza a tündérek, ogrék és elfek birodalmába, ahol két csoport (és egy egyfős különítmény) rajzolta nagy bőszen a karaktereket és a helyszínt. A végeredményt megnézni sajnos nem tudtunk maradni, de ígéretet kaptunk arra, hogy a Keddshop YouTube csatornájára hamarosan felkerülnek a kisfilmek.

Keddshop

Maradt egy kis időnk a következő állomás előtt, úgyhogy böngészni kezdtük a térképet, hogy mi esik útba. A Láng Téka csak egy rövid kanyar a Margit híd után, a program pedig meglepetés. Sajnos itt első pillantásra nem találtunk semmit, hosszabb keresgélésre pedig már nem is maradt időnk. Irány a Millennium Könyvesház! A körúti könyvesbolt emeletén beszélgetést szerveztek Ottlik Géza századik születésnapja és a Tevan könyvtár legújabb megjelenései kapcsán. Az Ottlik+Mások kötet bemutatóján a szerzők beszélgettek Ottlikhoz fűződő viszonyukról. Sajnos nekünk csak Kornis Mihályt volt időnk meghallgatni, aki megosztott a közönséggel egy történet egy Négus nevű alakról, akinek a barnaságát kisfiú korában mindig is csodálta a Lukács fürdőben – nos, később kiderült róla, hogy ő volt Ottlik Géza.

 

Millennium Könyvesház

De mi már úton is voltunk újra, hiszen a 19 órára tervezett Lackfi beszélgetés igazából hatkor kezdődött, de mikor odaértünk a Paradigma Kuckóba, még mindig tartott. Ez a program azért is vonzott minket, mert a helyszín egy az igazi Andrássy paloták közül, szóval semmiképp nem akartuk kihagyni. Amikor pedig megérkeztünk, teljesen más látvány fogadott minket, mint amire az előítéleteink felkészítettek.

Palotában jártunk, de füstölő illat csiklandozta az orrunk, bio nasikat láttunk a polcokon és kényelmes bőrkanapékat egy hatalmas térben. Utóbbiban zajlott a beszélgetés Lackfi Jánossal, aki több részletet is felolvasott Mi a magyar? című könyvéből, és megtudtuk azt is, hogy a kertje végében két villanypózna áll. Egy oldalsó szobában találkoztunk a rukkolásokkal, akik épp azon törték a fejüket, hogy hogyan adhatnának minél több vendégnek ajándékkönyvet. Mint kiderült, ez az ő hivatalos központjuk, és ma történelmi pillanatnak is részesei lehettünk, ugyanis a Paradigma Kuckó csodaszép könyves szobájában megnyitott számukra egy részt, ahova a saját könyveiket helyezhetik, és amiket bárki szabadon olvashat, ha bemegy. Mi nem hoztunk könyveket, pedig a Rukkolát nagyon kedveljük, úgyhogy rövid nézelődés után továbbindultunk.

 

Paradigma Kuckó

Miközben Lucáék Lackfit hallgatták az Andrássyn, mi a Ráday utcában, a Két Egérben csodáltuk Szegedi Katalin illusztrátor új mesekönyvéhez, a Palkóhoz (Csimota Kiadó) készített képeit. Szegedi Katalin kedvesen izgult a beszélgetés alatt, elmondta, hogy a képei fejből és szívből születnek, hogy valószínűleg mindenkinek van ahhoz hasonló élménye, mint a mese vézna, szemüveges hősének, akit osztálytársai kiközösítenek, hiszen a sportban nem jó, a matek viszont megy neki. A könyvből Both Gabi olvasott fel megható, magával sodró átéléssel egy részletet, miközben Szegedi Katalin mutatta a közönségnek az aktuális képeket. A szomorkás hangulatból aztán Szegedi Katalin izgalmas színekben pompázó szendvicskrémjei ráztak fel minket  - amelyek állítólag nagyon fokhagymásak voltak, de ezt mi nem éreztük, lehet, mi használunk túl sok fokhagymát?  (Varga Betti)

Két Egér Könyvesbolt

Következő állomásunk a Massolit könyvesbolt volt a Nagy Diófa utcában. Itt éreztük meg elsőként, hogy tényleg a Kis Könyves Éjen vagyunk. Ahogy bekanyarodtunk az utcába, az est félhomályában nagyon sok fiatal beszélgetett borospohárral a kezében, leginkább angolul. Épp egy Budapesten élő amerikai író könyvbemutatójára értünk oda (ami – hogy még jobban megkavarjuk a szálakat – Prágáról szól). A Massolit könyvesbolt és kávézó törzsközönsége leginkább külföldiekből áll össze, könyveik szinte kivétel nélkül angol nyelvűek, szép- és szakirodalmi, új és használt könyveket egyaránt megtalálunk a polcaikon. Az est folyamán korábban egyébként egy kiállítás is nyílt náluk. Egy orosz művész házaspár, Anna Chaikovsaya és Maxim Gurbatov betűképeit nézhettük meg a külön kis galériában. Sajnos mi a képaláírásokkal nem nagyon boldogultunk, mert oroszul voltak, cirill betűkkel, de ígéretet kaptunk magyar feliratokra a jövő hét közepére. A Massolit egyébként a Kis Könyves Éj egyik kitalálója és szervezője a Ráday utcai Két Egér Könyvesbolttal együtt. Innen a jó hangulat és a csodaszép kert miatt egy kicsit nehezen szakadtunk el, de még sok minden várt ránk.

Massolit

Ha már a közelben voltunk, és úgyis jól álltunk idővel még, egy helyet elővehettünk a „ha találunk egy időkaput” listánkról, és ellátogattunk a Klauzál 13-ba is. Itt főként művészettel és zsidó témákkal foglalkozó könyveket találtunk, többségében a Vince és a Taschen kiadó nevei alatt. A kettő keresztmetszetére lecsapva rögtön rá is kérdeztünk, hogy Szolga Zsófi A pesti zsidónegyed gyerekeknek című könyvét meg tudjuk-e vásárolni. A nemleges válasz végül el sem keserített minket, ugyanis ígéretet kaptunk egy nagyon közeli beszerzésre. A könyvesbolttal együtt egy galéria is működik, ahol most Hörcher László Atomcsend című prehumusz kiállítását nézhetjük meg.

Klauzál 13

Már régen túlléptük a megszabott határidőinket, úgyhogy elindultunk az Írók Boltjába. Ismét egy nagy könyvesbolt volt tehát soron, de még mindig az átlátható és szerethető fajtából. Amíg a könyvek között nézelődtünk, hangolás hangjai szűrődtek le az emeletről és mire felértünk, hogy ott is körülnézzünk, már meg is kezdődött az SPN Krú koncertje. Szavakkal pontosan nem tudom leírni, ami történt, ezt hallani és látni kell. A hanganyagot a samplerrel kísért éneklés-énekelve beszélés- rímelés szolgáltatta, a látványért pedig a két férfi mozdulatai kezeskedtek, amelyek a langy ringatózástól a szelíd csapkodásig terjedtek. Sajnos mindig meg kell állapítanom, hogy az ilyesfajta dolgokhoz még nem vagyok elég felnőtt, úgyhogy most is hamar menekülőre fogtam a dolgot.

Hazafelé már csak a Pagonyba ugrottunk be, mert egy gyerekkönyvesbolt gyerekek nélkül mégsem mindennapi látvány! Szinte az ajtón alig jutottunk be, akkor tömeg gyűlt össze az ékszerkészítő szekciónál, ahol különböző, a Pagony Kiadó által kiadott könyvek laminált lapjaiból lehetett kitűzőt, fülbevalót, nyakláncot vagy akármi tetszőlegeset készíteni. Ahogy néztük, a versenyt egyértelműen a Mese a vakondról, aki tudni akarta, hogy ki csinált a fejére című mesekönyv lapjai nyerték. A Pagony egyébként Magyarország első kizárólag gyerekkönyveket áruló könyvesboltja. Több mint tíz éve működik, és ezen a nyáron teljesen új bőrbe bújt.

Pagony

Most már csak egy programpont van hátra, megismerkedni a zsákmányainkkal: Tasnádi István Kőmajmok Háza és a Tom Schmap által rajzolt Babazseb. (Hiába, úgy tűnik, így éjszaka a színes-szagos gyerekkönyvek voltak a legcsábítóbbak.)