john le carré agave

Ügynökök és szerelmek.

 

Rendületlenül folytatja, határtalan örömünkre, John le Carré műveinek kiadását az Agave. Mivel az Agave koncepciózus és következetes, elég ránézni a borítóra, hogy tudjuk: azért jelenik meg most, harminc évvel az első magyar nyelvű kiadás után, a Kettős szerepben, mert sorozat készül belőle.

A Kettős szerepben több tekintetben is rendhagyó le Carré életművében. Az 1983-ban megjelent regény az első, amelyik nem a hidegháborúval foglalkozik, és az egyetlen, amelyiknek a fő karaktere nő. Le Carré világában a nők szeretők és hű segítők, múzsák és csalfa cédák, inspirálnak és fájdalmat okoznak. De nem főszereplők.

john le carré agave

Ezúttal viszont máshogy van: az izrael hírszerzés Charlie-t, a huszonéves színésznőt hálózza be. Arra számítanak, hogy általa eljuthatnak egy palesztin terroristához. Majd’ három éve ezt írta a VS: "az úgynevezett élet (valójában az izraeli kémszolgálat) által írt drámát kell előadnia, ráadásul úgy, hogy ebben a valóságban minden fikció: hiszen Charlie a valóságos életben még sosem látta Szelimet, az arab fiatalembert, akibe a legendája szerint szerelmes, és akivel sok forró éjszakát töltött együtt, és aki majd elvezeti a zsidó antiterrorista különítményt Szelim „Nagy Testvéréhez”, Halilhoz, aki a valódi célszemély. De Charlie közben beleszeret Beckerbe, a számtalan álnéven élő izraeli ügynökbe, aki ebben a kémvilágszínházban Szelimet, azaz annak képzeletbeli alakját formálja meg.

Mi sem természetesebb, hogy a lány nem bír el ekkora érzelmi káosszal, és a sikeres akció végén összeroppan."

Le Carré a megoldhatatlannak tűnő közel-keleti drámát izraeli és palesztin oldalról is igyekezett bemutatni, a könyv megjelenése után voltak, akik antiszemitának nevezték. Amire annyit válaszolt, ez idiotizmus.

Lenyűgöző, milyen keveset változott a világ harmincegy néhány év alatt. A technológiai fejlődés hozott új módszereket, de a lényeg ugyanaz maradt, a megtévesztés, a beszervezés, a kiiktatás. Az ellenfél pedig továbbra is illékony, útját robbantások jelzik, az évtizedes kudarcok után további háborús erőfeszítéseket kérnek a kormányok. A súlyos, sötét játszmák változatlanok, le Carré művei pedig attól megrázóak és talán hitelesek, hogy nincs bennük egy szemernyi illúzió sem. Őszintétlen szerepjátszók sodródnak a végkifejlet felé, hazugságok és bombák között menekülve.

A Kettős szerepben filmváltozata már 1984-ben elkészült, a mostani változat egy minisorozat. Még nem tudni, mit szól hozzá az író, aki meglehetősen kiábrándultan emlékezik meg kirándulásairól a mozgóképek világába. Hollywood és a show business látszólag nem érdekli, de hagyja, hogy próbálkozzanak, valamennyi bevételt az is termelhet. Minket pedig nem zavar, hiszen közben megjelennek a könyvei. És ez lenne a lényeg.

Részletek itt.

John le Carré: Kettős szerepben, Agave, 2018, 499 o., 3980 Ft