Ezek a könyvek érkeznek az idén.

 

A 21. Század Kiadó nagyszabású aukción elnyerte az év egyik legjobban várt thrillerének kiadási jogát. A regény címe A lánc: az alapötlet szerint elrabolnak egy gyereket, és a szülők csak akkor kaphatják vissza, ha ők is elrabolnak egyet. Ez volna a lánc, melyben soha nem akarnál szem lenni – írja a kiadó a beharangozóban. A népszerű, sokszorosan díjnyertes író, Adrian McKinty regényét már 26 nyelvterületre eladták. Lee Child azt mondta róla, hogy „McKinty olyan jó, hogy kezdem megutálni érte”. A könyv Amerikában júliusban érkezik, Magyarországon kevéssel utána.

Viszont már február érkezik a modern európai thriller egyik legsikeresebb szerzője, a francia Michel Bussi könyve. Bussi évek óta a műfaj egyik legolvasottabb szerzője szinte minden európai országban, a brit sikerlisták állandó szereplője, az eladott kötetek számát milliókban mérik. A normandiai faluban, Givernyben, az Epte folyó partján holtan találják Jérôme Morval szemészt. A rendőrakadémiáról frissen kikerült nyomozó számára az első számú gyanúsított a szép helyi tanítónő férje. Ám, ahogyan egy jó krimiben, senki és semmi nem az, mint aminek látszik. Bussi politológus, a rouen-i egyetem földrajztanára, és az egyik legnépszerűbb szerző Franciaországban. A sorozat első kötete a Fekete vízililiomok.

Cara Hunter az Egy közeli ismerőssel gyorsan ismert lett, a regény a megjelenés után egy évvel is szerepelt a brit listákon. Az új thrillerének címe: a Sötétben. Egy félholt nőt és egy gyereket találnak egy alagsori szobába zárva. Senki se tudja, kik ők – a nő nem tud beszélni, és nem jelentették be olyan emberek eltűnését, akiknek a személyleírása illik rájuk. A ház tulajdonosa egy idős férfi, azt állítja, még sosem látta őket. Ez az Adam Fawley detektívsorozat új darabja, és talán még az idén megjelenik a harmadik kötet is.

A tavalyi év egyik nagy meglepetése volt Laura Marshall könyve, az Ismerősnek jelölt. Marshall szinte a semmiből jött, és hónapokig szerepelt a sikerlistákon. A regény a magyar karácsonyi könyvvásár egyik szenzációjaként debütált, és hamarosan itt az új Marshall-thriller, a Három apró hazugság. Egy rosszul végződő szilveszteri buli emléke végigkíséri két barátnő életét, aztán az egyikük eltűnik… Vajon mi köze ennek a több, mint tíz évvel ezelőtt történtekhez? A Három apró hazugság áprilisban kerül a boltokba.

A Normális emberek, Sally Rooney könyve az elmúlt évek egyik legfeltűnőbb irodalmi sikere. A brit Waterstones az év könyvének választotta, külföldi könyv kategóriában elnyerte a Brit Nemzeti Könyvdíjat. A Normális emberek Rooney második regénye, szerelmi történet két fiatalról, akik, bár egy városból származnak, semmiben nem hasonlítanak egymásra. A szerző első könyve, a Beszélgetések barátokkal hamarosan, talán még az idén megérkezik Magyarországra.

Tommy Orange Sehonnai című regénye (az eredeti cím There There) hónapokon át szerepelt a The New York Times sikerlistáján, decemberben az év legjobb tíz könyve közé választotta. Sok díjat nyert, a fontos lapok szinte mindegyike helyet adott neki az év legjobbjai közt. Orange még nincs harminc, és sikerét mutatja, hogy hamarabb kezdték a legnagyobbak közt emlegetni, mint hogy megszületett volna róla a Wikipédia szócikk. Ellenállhatatlan, csodálatos, lélegzetelállító: ezekkel a jelzőkkel illették a rettegett amerikai kritikusok. A regény feltehetően áprilisban jelenik meg magyarul.

„A remekmű elcsépelt fogalom, de a Drága kis szívem tényleg az” – mondta Stephen King Gabriel Tallent gényéről, melyet a brit Guardian remek tempójú kalandregénynek, a BBC szívszorítónak és pazarnak, a The Washington Post bámulatosnak nevezett. Teknőc bántalmazó apja bűvöletében és fogságában él Kaliforniában, mígnem rájön, hogy menekülnie kell. Apja egész életében a világvégére készítette fel, most ezzel a tudással próbál elrejtőzni. A könyv The New York Times bestseller lett, jogait két tucat országban megvásárolták. Tavasszal érkezik a magyar könyvesboltokba.

És még egy újdonság a szépirodalom ünnepelt művei közül: Esi Edugyan regénye, a Washington Black. A fiatal kanadai írónő rabszolgatörténetét Man Booker-díjra jelölték, és a fontos irodalmi rovatok többsége is az év egyik legjobb regényének választotta. A történet középpontjában egy tizenegy éves, megfélemlített kisfiú áll. Kaland, árulás és megváltás – mesés és lenyűgöző utazás, melynek egyetlen célja: a szabadság.