A 25 éve alapított Hay Fesztivál mára a világ egyik legjelentősebb kulturális eseménysorozatává nőtte ki magát, melyet öt kontinens tizenegy városában rendeznek meg. Május 17-21. között a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Közép-Európai Egyetemen és az Akvárium Klubban nemzetközi hírű írókkal, gondolkodókkal, zenészekkel találkozhat a hazai közönség a Budapesti Hay Fesztiválon. A magyar fővárosba látogat többek között az egyik legjelentősebb amerikai regényíró, Nicole Krauss, itt lesz Carl Bernstein, amerikai oknyomozó újságíró, a fesztivál alapító igazgatója, Peter Florence pedig Esterházy Péterrel beszélget majd. Ízelítő a programból.

A 25 éve a walesi Hay-on-Wye-ban alapított Hay Fesztivál célja, hogy az emberek együtt gondolkodjanak arról, milyen is a világ, amelyben élünk, valamint együtt képzeljék el, milyen is lehetne. Az első Hay Fesztivált 2012-ben egy csupán kétnapos eseményként rendezték meg Magyarországon. A 2013-as fesztivál már 4 napon át tartó rendezvénysorozattá bővült. A fesztiválnak a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Közép-Európai Egyetem (CEU) ad majd otthont, míg az esti zenei eseményekre a budapesti Akvárium Klubban kerül sor.

A Budapesti Hay Fesztivál egyik legfontosabb vendégei Nicole Krauss, a Nagy Palota, A szerelem története és a Betéved az ember egy szobába című kötetek szerzője, akit a New York Times „az Egyesült Államok egyik legjelentősebb regényírójaként” tart számon. Itt lesz a Watergate-botrány egyik kirobbantója, Carl Bernstein amerikai oknyomozó újságíró, illetve a számos elismerés mellett Premio Mondelli-díjjal is kitüntetett Esterházy Péter, akivel Peter Florence, a Hay Festival alapító igazgatója beszélget.

Marcus du Sautoy az Oxfordi Egyetem matematikaprofesszora, Lovász Lászlóval beszélget, egyben bemutatja Finding Moonshine: A Mathematician's Journey Through Symmetry című legújabb kötetét. A 2013-as Hay Fesztivál vendége lesz továbbá Germaine Greer világhírű ausztrál feminista írónő és egyetemi professzor, A kasztrált nő szerzője, aki Shakespeare szeretői címmel tart előadást, Owen Sheers, a The Blue Book és a Skirrid Hill című verseskötetek, a Resistance című regény írója, valamint Eurig Salisbury, egy gyermekeknek szóló verseskötet és a Llyfr Glas Eurig című verseskötet szerzője. Fernando Savater az egyik legnépszerűbb spanyol filozófus, ünnepelt tanulmányíró és író történelemről, míg a számos díjjal büszkélkedhető Odile Decq építész a kortárs építészetről beszélget majd Martha Thorne-nal, a Pritzker Price ügyvezető igazgatójával. A program az IE University támogatásával jön létre. A London School of Economics két világhíres közgazdásza, Michael Cox és Adam Austerfielddel azt vitatják meg, milyen globális politikai és gazdasági változásokra számíthatunk Kína, India, Latin-Amerika és más fejlődő nemzetközi piacok felemelkedése következtében.

A gyerekeket Finy Petra író, Farkasházi Réka és zenekara szórakoztatja. A zenés estéken a CEU-ban tehetséges fiatal magyar muzsikusokból verbuválódott Classicus Ensemble, az Akvárium Klubban a minneapolisi Dark Dark Dark, a finn French Films folkzenekar lép fel, valamint Závada Péter, Simon Márton, Pion István, Sirokai Mátyás és az Amoeba Band slam költészettel és zenével szórakoztatja a közönséget.

A 2013-as Budapesti Hay Fesztivál teljes programjáról bővebben a itt és itt olvashat.

A teljes program letölthető innen .doc formátumban.