Legjobban egy mesebeli sasmadarat várunk, de előre rákattantunk két családregényre is: jön Kepes András első regénye és Julie Orringer második világháborús Láthatatlan hídja, amit Koltai Lajos akar megfilmesíteni.

Thierry Jonquet: Tarantula, Cartaphilus

Megjelenés: szeptember 5.

 

 

A magát Tarantulának nevező férfi elrabol egy fiatalembert, egy üres pincében fogva tartja, kutyakajával eteti, hogy el tudja lopni tőle az arcát. Rémesen hangzik, de biztosan el fogjuk olvasni, hogy megtudjuk, Almodóvar rontotta-e el a filmet, vagy a sztori volt eleve elhibázott.

 

 

 

Ljudmila Ulickaja: Imágó, Magvető

Megjelenés: szeptember. 12.

 

 

Az orosz írónő új regényében három barát - egy zenész, egy költő és egy fotós – életén keresztül pillanthatunk be a szovjet ellenzékiek világába. Most nem a női sors, hanem a férfibarátság van a középpontban: Szovjetunió 1953-tól a peresztrojkáig.

 

 

 

 

Varró Dániel: Akinek a foga kijött, Manó Kiadó

Megjelenés: szeptember 21.

 

Ahogy Varró Dániel kisfia cseperedik, jönnek az új versek. Az Akinek a lába hatos című mondókás könyv folytatása Maros Krisztina illusztrációival.

 

 

 

Kovács Kovi István: Bűnös élvezet - Egy szexiparos titkai, XXI. század Kiadó

Megjelenés: szeptember 22.

 

 

Nem vagyunk oda a celebkönyvekért, de Kovi twitterbejegyzései mellett sem tudtunk szó nélkül elmenni. A pornópápa öniróniával és némi malíciával tudósít a filmforgatások világáról. Most egy nagy leleplező könyvet állított össze a magyar szexipar történetéről: a rendszerváltás környéki félig illegális forgatásokról, castingokról és a dubajozás jelenségéről. Megnézzük.

 

 

 

 

Julie Orringer: Láthatatlan híd, Libri Könyvkiadó

Megjelenés: szeptember 26.

 

 

A fiatal amerikai írónő nagysikerű regényét magyar származású nagyszülei sorsa inspirálta. A két zsidó fiatal Párizsban összetalálkozik, és egymásba szeret. A második világháború előszeléből semmit sem érezve hazajönnek Magyarországra, és saját életet kezdenek. A fiú fivéreivel együtt munkatáborba kerül, a lány a fővárosban bujkálva próbálja túlélni a vészkorszakot. A történetből Koltai Lajos szeretne filmet forgatni. (Azóta megérkezett a magyar borító, ilyen lesz.)

  

Rita Monaldi-Francesco Sorti: Intrika, Libri Könyvkiadó

Megjelenés: szeptember 26.

 
Egyszerre két könyv is megjelenik ősszel a történelmi regényeket író olasz házaspártól. A november közepére várható Mysterium az Imprimatur-sorozat az eddigi részekhez hasonlóan vaskos folytatása (az előző részről itt írtunk), amely visszavisz az időben Atto Melani fiatalkorába. A vékonyka Intrika a sorozat kiegészítő kötete, amelyben Melani szintén ifjonc énekes, de már belecsöppen egy merénylet utáni nyomozásba.

 

 

 

 

Dennis Lehane: Hideg nyomon

Megjelenés: szeptember 29.

 

 

A Dennis Lehane-krimik állati jók, most jön a negyedik rész. Patrick Kenzie és Angela Gennaro nyomozók egy elrabolt kislányt keresnek. A könyvből Ben Affleck forgatott filmet.

 

 

 

 

Kepes András: Tövispuszta, Ulpius-ház

Megjelenés: október 12.

 
„Kávéfoltos levelekből, megsárgult, tépett szélű dokumentumokból, elrongyolódott naplókból és felesleges tárgyak szagából próbálom összerakni ezt a történetet. Mindent én gyűjtöttem a behívóparancstól a kitelepítési határozatig és az egymásnak ellentmondó önéletrajzokig, a koronás ezüstkanáltól a tulipános ládáig, a chanuka gyertyatartótól a vásári Krisztus-képig és a felfújható Buddháig. Ahogy elnézem, jó mocskos kis történet lesz.” Kepes András három család történetén keresztül mutatja be a 20. század magyar történelmét.

 

Murakami Haruki: 1Q84, Geopen

Megjelenés: október 20.

 

Mindennapi emberi történetek megfoghatatlan miszticizmussal átitatva. Nem tudni pontosan, mitől működik a Murakami-recept, de működik. A háromkötetes 1Q84 hatalmas szenzáció volt Japánban, hozzánk most őszre jön, az első két kötet együtt. Arra számítunk, hogy A kurblimadár krónikája és A határtól délre, a naptól nyugatra kevercse lesz a könyv.

 

Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különös gyermekei, Kossuth Kiadó

Megjelenés: november 8.

 

Egy fiatal fényképgyűjtő a legkülönösebb fotói köré elvarázsolt történetet gyárt egy titokzatos walesi gyermekotthonról, ahol különleges képességű gyerekek laknak. Több évtizeddel később talál rá a lerombolt árvaház nyomaira a nagypapája halála ügyében nyomozó kamaszfiú, és elkezdi érdekelni, mi történt itt. A könyv a tavalyi év nagy meglepetése volt: egy gyönyörű, hátborzongató mese, amelyet régi fekete-fehér fényképek illusztrálnak. A filmjogokat már megvette a 20th Century Fox. (Magyar borító  még nincs.)

 

Frei Tamás: A Bankár, Ulpius-ház

Megjelenés: november 10.

 

 

 

Frei Tamás tavaly izgalmas politikai krimivel jelentkezett (itt írtunk róla). Most megérkezik a második rész is, amelyben André a nemzetközi bankvilág üzelmeit leplezi le.

 

 

 

 

Lakatos István: Dobozváros, Magvető

Megjelenés: november

 

 

Az író ennek a blognak is szerzője, de ez nem tántorít el minket attól, hogy ajánljuk a Lencsilány című csodaszép felnőttmese-könyv író-rajzolójának első nagy lélegzetű meseregényét, ami a hírek szerint 2011 második felében már biztosan megérkezik. „Zalán egy Székláb nevű furcsa öregember mellé szegődik, miután kiderül, hogy a szüleit gumihasonmásokra cserélték. A háttérben a szörnyűséges Dobozváros áll” – mondta a szerző, mikor kérdeztük, miről szól a könyve. A könyvet a szerző fogja illusztrálni, rajzait az olvasók az Ulickaja-mesekönyv lapjairól is ismerhetik. (Borító még nincs.)

 

Ugron Zsolna-Meskó Zsolt: Szerelemféltők, Ulpius-ház

Megjelenés: november 30.

 

Ugron Zsolna előző regényében erdélyi anekdotákat kevert receptekkel (itt írtunk róla). Most egy kiábrándult nő képében vált szerelmes leveleket szerzőtársával.