A tekintélyes New Yorker magazin szép hosszú portrécikket közölt Krasznahorkai László íróról, akivel kapcsolatban a kritikus az irodalmi Nobel-díj lehetőségét is megemlíti. Az ötoldalas cikk az Őrület és civilizáció, Krasznahorkai László nagyon furcsa írásművei címet viseli, és benne a cikk szerzője Krasznahorkait olyan írókhoz hasonlítja, mint Samuel Beckett, José Saramago, Roberto Bolano, David Foster Wallace. A magyar író azonban szerinte mindegyiküknél furcsább, mert "az őrület határáig vizsgálja a valóságot".

A New Yorker kritikusa megemlíti, hogy Krasznahorkai Lászlót német közegben potenciális irodalmi Nobel-díjasként emlegetik, és beszél a Tarr Bélával közösen készített filmekről. A cikk bemutatja az amerikai olvasóknak a Háború és háború, Az ellenállás melankóliája (mindkettőt Szirtes György költő fordította angolra) és a Max Neumann festővel közösen jegyzett Állatvanbent könyveket . A Krasznahorkai Lászlót méltató portrécikket sajnos előfizetés nélkül nem lehet teljes egészében elolvasni, csak az összefoglalóját, de helyette forgassátok a Seibo itt járt című Krasznahorkai-kötetet, amit nagyon ajánlunk.

"Őt olvasni kicsit olyan, mint elnézni egy városi téren az ott körben álló embereket, akik látszólag a kezeiket melengetik, és aztán, közelebb érve rájönni, hogy nincs is tűz és a semmi körül gyűltek össze" - írta a cikkben The New Yorker kritikusa. (MTI)

Korábban: "A Bibliának is rossz a marketingje" - Krasznahorkai Lászlóval beszélgettünk