A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál látogatóit kérdezték egy kérdőívben az e-könyv olvasási szokásaikről. Az eredményekből látható, hogy már Magyarországon is egyre többen olvasnak e-könyvet, bár ha van lehetőség a nyomtatott könyvet választani, akkor a kitöltők 84%-a még mindig a papír felé hajlik. Az e-könyvet legtöbben az olcsósága miatt választják, és ha kell, akár illegális forrásból is beszerzik.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület és a fesztiválrendező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének felméréséből a Tárki Társadalomkutató Intézet Zrt. készített kutatási jelentést.

A kérdőívet főként olyan nők töltötték ki (71%), akik felsőfokú végzettséggel rendelkeznek (68%), és a 31-44 (30%) vagy 18-30 évesek (28%) korcsoportjába tartoznak. 

A válaszadók körülbelül fele-fele arányban olvastak már vagy soha nem olvastak e-könyvet. Az olvasók egyharmada rendelkezik e-könyv-olvasásra alkalmas eszközzel, mégis csak 9% az, aki rendszeresen olvas e-könyvet. Ők alacsonyabb ára és könnyebb beszerezhetősége miatt választják az elektronikus példányt.

Ha egy könyv elérhető nyomtatott és elektronikus formában is, a válaszadók nagy többsége (84%) választja a nyomtatott példányt, de ez a szám módosul, ha csak azok válaszait veszik figyelembe, akiknek van e-könyv-olvasójuk. Ekkor a válaszadók egyharmada már inkább az e-könyvet választja.

Egyre több könyv válik elérhetővé elektronikusan is, a válaszadóknak csupán egyharmada jelezte, hogy van olyan könyv, amihez nem tud hozzájutni, mert az csak nyomtatva jelenik meg. 

A beszerezhetőséggel kapcsolatban kiderült az is, hogy az e-könyv olvasók 42%-a legális források mellett illegális forrásokat is használ saját példánya beszerzéséhez. A kitöltők 43%-a igyekszik csak legális forrást használni, és csak akkor tölt le illegális helyről tartalmat, ha másképp nem tudja megoldani, de a válaszadók egyharmadát egyáltalán nem is érdekli, hogy legális vagy illegális forrásból szerez be egy-egy könyvet.

"Megdöbbentő szembesülni azzal, hogy az elvileg legtudatosabb állampolgárok, a felsőfokú végzettségűek jelentős része számára szinte teljesen közömbös, hogy olvasnivalójukat legális vagy illegális forrásból szerzik-e. Nyilvánvaló, hogy az oktatás minden szintjén tudatosítani kell, hogy az illegális letöltés éppolyan lopás, mint a bolti tolvajlás" - mondta el az eredménnyel kapcsolatban Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója. 

forrás: Litera