Veiszer Alinda, Lévai Balázs, Forgách András, Szellő István és Bárdos Deák Ági 2014. augusztus 2-án a Margitszigeten találkoznak, hogy barátjuk, Egressy Zoltán legújabb regényéből olvassanak fel részleteket.

Egressy Zoltán Százezer eperfa című regényét korábban az Ünnepi Könyvhét és a kánikula örömére összeállított könyvválogatásunkban ajánlottuk, és már akkor is kitértünk arra, hogy a cselekmény kezdőpontjaként szolgáló ősöreg eperfa a valóságban is létezik - a Margitszigeten található. Egyébként a margitszigeti fák közül ez volt az egyetlen, amelyik túlélte az 1838-as árvizet.

A szerző így ír róla a regényében:

„Mohák zöldelltek a hajlatokban, itt-ott finom szövésű, hártyavékony pókhálók kötötték össze az ágakat, gondolkodott, él-e egyáltalán a fa, némi múzeumjellege volt ugyanis, aztán felnézett, teniszlabda formájú labdacsokat látott a magas ágak egyikén-másikán, négyet vagy ötöt, a földön viszont sok hevert, ez lehet a termés, akkor viszont él, megtapogatta a vöröses törzset ott, ahol a színe változni kezdett, ahol barnába ment át, a legfurcsább a fényessége volt, mintha lakkal kenték volna be.”

via: Európa Könyvkiadó