Az irodalmi művek személyleírásai alapján készít fantomképet Brian Joseph Davis egy törvényszéki szoftver, a Faces ID segítségével. A program több mint tízezer arcrészletet tárol, melyekből a megadott jellemzők szerint lehet kiválogatni a legmegfelelőbbeket és elkészíteni a fantomképet, például a képen látható Bovarynéról vagy Sam Spade-ről.

Az írók persze nem mindig adnak minden részletre kiterjedő leírást, Davis tapasztalata alapján az orr és a fül formája marad ki a legtöbbször. A hiányzó részeket feltételezések alapján pótolta, melyeknél figyelembe vette az ábrázolt kor sajátosságait, a könyvön belül található egyéb külsőre utaló megjegyzéseket.

A bűnügyi nyilvántartásokat idéző arcképek a The Composites oldalon találhatóak, alattuk a szövegekből felhasznált részletek is olvashatóak. Davis az Atlanticnek azt mondta, az ötletet James Ellroy krimiíró adta: az egyik sztorijában a szemtanúktól azt kérik, válogassák ki az egyedi arcrészleteket tartalmazó indexkártyák közül azokat, amik az elkövetőre emlékeztetik őket.