Az Egyesült Államokban a napokban megjelent memoárkötet, a The Most Dangerous Animal of All (A legveszélyesebb állat) szerzője nem kisebb dolgot állít, mint hogy az ő apja a zodiákus gyilkos, azaz az egyik leghíresebb amerikai sorozatgyilkos, akinek a mai napig sem sikerült a nyomára bukkanni.

A zodiákus, vagy másképpen mondva horoszkópos gyilkos az 1960-as évek végén ténykedett, öt embert gyilkolt meg Kaliforniában, és még további kettőt megtámadott. Legalábbis ennyiről tudnak a hatóságok, hiszen nem tudták azonosítani a gyilkos kilétét, aki közben rejtvényeken keresztül kommunikált a sajtóval, a rendőrséget pedig olyan üzenetekkel heccelte, hogy túl okos, azért nem kapják el. Tényleg nem kapták el, nem tartóztattak le senkit, és végül hivatalosan 2004-ben a nyomozást is lezárta a San Franciscó-i rendőrség.

Rendhagyó szokásai miatt, és mivel kiléte örök homályban maradt, a zodiákus gyilkos története ugyanúgy beépült az amerikai popkultúrába, mint D.B. Cooperé, aki 1971-ben eltérített egy repülőt, majd 200 ezer dollárral a hátizsákjában kiugrott belőle, és azóta nem lelik nyomát. A zodiákus gyilkosról 2007-ben David Fincher forgatott filmet, Jake Gyllenhaallal a főszerepben.

Az elmúlt évtizedekben rengeteg találgatás született arról, hogy kicsoda is a zodiákus gyilkos, és számos könyvet publikáltak, amelyek szerzői azt állították, hogy tudják az igazságot. Ezek közül a legújabb a Most Dangerous Animal of All, egy louisianai (közelebbről Baton Rouge-i) takarító cég alelnökének memoárkötete. (Nem ő az első, aki az apjában fedezi fel a rettegett figurát és még könyvet is ír erről, de persze sokkal nagyobb azok száma, akik nem írtak könyvet, csak a nyilvánosság elé léptek igazukkal - ők több, mint 1200-an vannak.)

Az örökbefogadott gyerekként felnőtt Gary L. Stewart azt írta meg, hogy feltételezése szerint saját, mármint igazi apja volt a zodiákus gyilkos. Több mint tíz éve döntött úgy, hogy felkeresi vér szerinti anyját, és miután sikerrel járt, apja kiléte is elkezdte érdekelni. Nyomozásáról naplót vezetett, és ez lett a későbbi könyv alapja, aminek van egy társszerzője is, őt Susan Mustafának hívják.

A Harper Collins kiadó a megjelenés napjáig titokban tartotta a könyv tartalmát, semmilyen fórumon nem jelezték, hogy milyen horderejű információval készülnek robbantani. Az Amazon előrendelési listáján is a létező legmélyebb ponton szerepelt a cím, és az elérhető tartalom is csak annyit mondott, hogy egy híres sorozatgyilkosról lesz szó, de nem leplezte le a főszereplőt.

via LA Times