Az Orange Is the New Blackben már tavaly is érdekes volt megfigyelni, hogy melyik szereplő milyen könyvet olvas. Ezen amúgy nincs mit csodálkozni, a sorozat egy börtönben játszódik, ahol az egyik szórakozást a könyvtár jelenti, így a raboknak még mindig mindennapi tevékenység az olvasás. Az is ide tartozik, hogy a sorozat egy valós történeten alapszik, pontosabban egy börtönbe került nő önéletrajzi regényén.

(A Cold Openen sorozat első évadjáról itt, a nemrég bemutatott másodikról pedig itt írtunk, amúgy a Weeds - Nancy ül a fűben alkotója, Jenji Kohan jegyzi.)

Nagy orosz regények, romantikus ponyvák és kortárs szenzációk a folytatásban!

A második szezont a sorozat főhőse, Piper egy magánzárkába kezdi, más segítsége nincs is, mint egy nagy orosz regény, az Anna Karenina. (Konkrétan ez az első jelenet.)

Később Virgina Woolf Erzsébet-kori Angliában induló, és a huszadik században véget érő regényét, az Orlandót markolja.

Az egyik legaktuálisabb olvsmány John Green könyve, a The Fault in Our Stars, amiből film is készült, magyarul pedig Csillagainkban a hiba címmel jelent meg. A rákos tinédzserekről szóló könyvről a képen olvasható formában nyilvánított véleményt az idei szezon főgonosza, Vee, de azért közben kedvesen felajánlotta az egyik rákos rabtársának.

Vee mást is olvasott, például A ködöt Stephen Kingtől.

Figyelem! Aki éppen olvassa a Vágy és vezeklést Ian McEwantől, ugorja át a következő képkockákat, spoilert tartalmaznak! A csúnya Piper is lelőtte a poént!

Ebben a szezonban végre előkerült az Alice Csodaországban is, Taystee és Poussey vitatja meg alább.

A második szezon egyik nagy tanulsága, hogy a szavakkal óvatosan bánjunk a könyvtárban.

És az is, hogy egy bűnözőnek is lehet a példaképe Thomas Pynchon, még ha csak azért is, mert az író legendásan rejtőzködik a nyilvánosság elől.

A Hand Me Downs nem azért került a sorozatba, mert olvasta volna valamelyik rab, viszont arra nagyon jó volt, hogy cigarettát csempésszenek benne, illetve ez egy apró kedvesség is a sorozat írójától, Jenji Kohantől, hiszen a könyvet az ő anyukája, Rhea Kohan jegyzi.

A börtön legnormálisabb alkalmazottja, Healy annyit szenvedett már a magánéletében a nőktől, hogy csak na, ebben a szezonban pedig már odajutott, hogy a férfiak korának a végét jósló könyveket ajánl a raboknak. Az End of Men szerepeltetése telitalálat, hiszen az Orange-et is nők uralják, a könyv szerzőjével, Hanna Rosinnal pedig itt egy interjú.

Végül jöjjön a sorozat legnagyobb könyves poénja is, ami valójában egy kamu könyv. A szezonban megismerhettük Ingalls nővér ítélet előtti életét, és kiderült, hogyan lett apácából aktivista, és még a hivatásához képest szabados életéről beszámoló könyvét is láthattuk, amit aztán nem nézett annyira jó szemmel az egyház.

Érdemes böngészni a Vulture és a Buzfeed vonatkozó összeállításait, illetve itt van a tematikus blog, a Books of Orange Is the New Black is, mi is innen kölcsönöztük a képeket.