Nagy meglepetésre a brit gyerekek Jeff Kinney amerikai író könyvét, az Egy ropi naplóját választották az elmúlt tíz év legjobb gyerekkötetének. Jeff Kinney könyve a felső tagozaton a menőségért bármire hajlandó vékony, kicsit lúzer Gregről olyan nagy esélyeseket győzött le, mint J. K. Rowling, Jacqueline Wilson vagy Michael Morpurgo. De milyen is ez a könyv?

Felnőttként is kínosan ismerősek a helyzetek, érzések, amelyekről Greg fesztelenül mesél fiktív naplójában. Kinney eredetileg felnőtteknek akart írni egy vicces és nosztalgiával teli könyvet a már nem gyerek, de még nem is tinédzser kiskamaszokról. Az első megjelenés után meglepődve tapasztalta, hogy az Egy ropi naplóját a gyerekek is olvassák. Az interjúiban mindig hangsúlyozza, ha tudta volna, hogy egy gyerekkönyvet ír, valószínűleg részletesebben kifejtette volna az egyes epizódokat. Ezzel azonban nyilván ki is irtotta volna a könyvből azt, amiért szeretik a gyerekek.

Kinney az Egy ropi naplójában első személyben meséli el Greg mindennapjait, rengeteg és kifejezetten jó humorral dolgozik. A 12 éves Greg személyes elbeszélése mellőz bármilyen direkt üzenetet. Az okos felnőtt didaktikus hangja helyett a kiskamasz rossz döntésekkel, konfliktusokkal, csalódásokkal jócskán tarkított személyiségfejlődése alapozza meg a sztorit. Kinney, ha nem is szándékosan, mégis ügyesen találta meg azt a formát és hangot, amivel a gyerekolvasó számára is hitelesen, plasztikusan és nagyon ismerősen tudja ábrázolni azt, ahogyan egy kortársuk keresi saját énjét. A naplóforma bár teret adhatna a nagy felismeréseknek, a bűnbánó monológoknak, mégsem teszi. Moralizálás helyett az olvasójára bízza, hogyan ítéli meg Greget az adott helyzetben: hogy valóban igazságtalan volt-e; hogy tényleg rossz módszert választott-e a célja eléréséhez.  A néha önző, néha nagyon hülye Greg olvasói úgy érezhetik, ők ennél okosabbak, empatikusabbak lennének.

Az Egy ropi naplójának sikere egy végtelenül egyszerű, de jól felépített képletnek köszönhető. Míg Harry Potter az igazság bajnokaként egy távoli, párhuzamos világban küzd a leghatalmasabb gonosszal, addig Greg Heffley egy a millió általános iskolás közül, aki kínos, problémás helyzetekben igyekszik hárítani a felelősséget, és csak azért vállal külön feladatot, hogy azzal megússza például a matekórát.  Az Egy ropi naplójában nincsenek abszolút jók és abszolút rosszak, nincsenek griffendélesek és mardekárosok. Kinney világában az történik, ami minden gyerekkel előfordul. Greg hazudik, csal, rossz jegyet kap, irigy, a kistesót nyűgnek érzi, és utálja, ha karácsonyra pulóvert kap.

Bár a történet arról szól, hogyan próbálja Greg túlélni a hetedik évfolyamot, az Egy ropi naplója az alsós gyerekek számára az egyik első igazi könyvélmény lehet. Az önálló olvasást nagyméretű betűk, balra zárt, szellősen szedett sorok, szöveges poénnal dolgozó képek segítik. De a sztori is ideális ehhez. Az Egy ropi naplója az iskolai beilleszkedésről szól, noha alapvetően egy amerikai általános iskola életébe enged bepillantani, a gyerekek érzései, problémái mindenhol hasonlóak. A súlytalanabb, egyszerűbb etikai kérdések ugyan nyitva maradnak, de az egyértelműen kifogásolható húzásokkal Greg csak rövidtávú előnyökhöz jut, hogy aztán később arról számoljon be a naplójában, végül mekkorát szívott miattuk.

Az archetipikus karakterekkel végigvitt napló nem áll össze regénnyé, szerves elbeszéléssé. A feljegyzéseket alkotó, a szövegben és a karikatúrákon egymást követő helyzetkomikumok lazán, a szereplők viszonyrendszerén, a korábbi csínyek következményein keresztül kapcsolódnak egymáshoz.  A jól eltalált forma és tartalom hatására az Egyesült Államokban 2007-ben először szerény 15 ezer példányban megjelent Egy ropi naplójából mára közel 60 millió könyvet adtak el világszerte. Kinney-t a Times 2009-ben beválasztotta a száz legbefolyásosabb ember listájára. 2010-ben egy közepes ifjúsági film készült az Egy ropi naplójából, és bár a film fogadtatása meglehetősen vegyes volt, a gyerekközönség kíváncsi volt rá, azóta készült még egy adaptáció, a harmadikat pedig most augusztusban mutatják majd be. A sorozat a hatodik résznél tart, magyarul az első négy kötet jelent meg.

Jeff Kinney: Egy ropi naplója, fordította Szabados Tamás, Könyvmolyképző Kiadó, Szeged, 2012, negyedik kiadás, 224 oldal, 2299 Ft, 8 éves kortól.