A Szíved helyén épül már a Halálcsillagba mindent belezsúfoltak: van itt western, napló, fájdalmas, szenvedélyes és unalmas szerelem, útkeresés, testi-lelki haldoklás, Spinoza, Columbo-fazonú nyomozó, zombik, budapesti éjszakák, gasztronómiai és krimi ínyencségek. A katyvasz közepén pedig egy lumpenértelmiségi, aki a boldogságot keresi.

Cserna-Szabó András a novellák és a gasztroírások után kiadta első regényét. Főhőse, Emlék Bundás Budapest felkapott részén él, elismert kritikus, éppen a nagy regényen dolgozik. A kiadói előleg az Éden presszó félhomályában apad el, ahol Anettka, a boldogtalan pincérnő szolgálja ki a muslicákat, és miután őt leamortizálja a szerelem, a pacsuli szagú Béla jön a helyére. Ha Emlék Bundás éppen nem itt próbálja elfelejteni, milyen elbaszott is az élete, sárga gumikacsájával, Kázmérral beszélget a krimi történetéről a méregdrága olasz csempével borított fürdőszobában.

A néha instant Coelhóként gondolkozó Bundásból olyan mély igazságok törnek fel, mint
például: „minél jobban keressük, minél kétségbeesettebben, annál mélyebbre gurul a bokor aljába a szerelem pöttyös lasztija”. Vagy: „a szerelem a legkeményebb idegméreg”. Hiába kínálja fel a boldogságdémon aranytálcán a tökéletes szerelmet, ha azért nem kell kicsit meghalni; hiába oké minden Miss Metaphysica szívseggével, ha a nő dögunalmas. A boldogságot valami olyasmi nyújtja, amelynek hatására a szív helyén épülni kezd a Halálcsillag. Mert akkor érzed igazán, hogy szerelmes vagy, ha mar, éget, kínoz - szólal meg a bennünk élő Coelho. Elcsépelt? Giccses? Az. Itt mégis jó.

A Szíved helyén épül már a Halálcsillag popkulturális élményekből építkezik. Emlék Bundás nagy szerelme, a hirtelen felbukkanó, majd a mámoros hetek után eltűnő Léna lelépéseinél a fülünkben énekel az Omega. Bakó Huba hadnagy columbósan fecseg össze-vissza, hogy aztán gyorsan odaszúrjon egy kellemetlen kérdést, máskor Maigret-sen falatozik vagy játssza a kemény zsarut.

Érezzük Rejtő, Krúdy, Tarantino, a spagettiwestern hatását. De van Ottlik-flash is: amikor a nőcsábász, kullancs barát, Zafír ráébred arra, ki is ő valójában, a Hajnali háztetők nagy párkányjelenetének remake-je játszódik le. Közben Budapest, Pécs, Kolozsvár, proletár paradise. Borszakértő filozófus, perverz vén professzor, nemváltó gyerekkori barát, boldogságdémon, zombik. Kisszimpla, Sirály, Tűzraktér, Éden presszó. A Szíved helyén épül már a Halálcsillagban a realitás keveredik a látomással, az abszurddal, a transzcendenssel. A regény nyelve is ennek megfelelően vált hol forgatókönyvszerűre, hol líraira, hol durvára.

A populáris és irodalmi utalások összetett, szerves rendszert alkotnak a Cserna-Szabó-i képekkel, hangulattal. Összpontosítani kell, ha szét akarjuk szálazni őket. El kell ismerni, Cserna-Szabó végig rendet tart a káoszban, csak a végefelé, egy jelenet erejéig válik követhetetlenül zavarossá, mi is történik éppen. Kicsit bosszantó, hogy ennyi csapda után éppen a cél előtt kap találatot.

Cserna-Szabó regényén mindenki meghatódhat, aki volt már reménytelenül szerelmes vagy érezte értelmetlennek az életét. És akár töltött már dagadót, akár nem, tudja, milyen lehet, amikor „a szívemet felszúrták, aztán megtöltötték tömény fájdalommal, jól belerázták a tölteléket, majd bevarrták”. De igazán szórakoztatni valószínűleg azokat fogja, akik ismerik vagy benne élnek a bölcsész-, művészkörökben, és értik, mi a vicces abban, hogy „a nappalim IKEA, de a fürdőszobám NKA”.

A regényhez remekül passzol Baranyai (b) András mesteri borítója, amely az amerikai
ponyvairodalom legszebb hagyományait idézi. A harmonikus tervezésnek köszönhetően első
ránézésre fel sem tűnik, hogy a Star Wars Halálcsillaga, a western hangulatot árasztó tipográfia és a ponyvák végzet asszonyai kerültek egymás mellé. És persze ennek a harmonikus káosznak a kiötlője, Cserna-Szabó András portréja.

Cserna-Szabó András: Szíved helyén épül már a Halálcsillag, Magvető, 2013, 366 oldal, 3490 Ft