F. Scott Fitzgerald nagy amerikai regényét mától játsszák a magyar mozik. (A filmről írt kritikát itt olvashatjátok.) A nagy Gatsby a dzsesszkorzsak Amerikájának egy különc milliomosát mutatja be, illetve azt, ahogy az amerikai álom, a tündérmese tökéletes megvalósítása során éppen az sorvad el, ami értelmet ad: A nagy Gatsby csillogó díszletek között játszódó zseniális regény a meghasadásról, a kiüresedésről. Íme tíz dolog, amit érdemes tudni a könyvről és Fitzgeraldról.

1. Az 1925 áprilisában, a Scribner kiadónál megjelent kisregény F. Scott Fitzgerald legegységesebb, legszigorúbb szerkesztésű regénye. Az első évben mindössze 20 ezer példányban kelt el és vegyes fogadtatásban részesült. Fitzgerald abban a tudatban halt meg 1940-ben, hogy élete sikertelen volt, műveit el fogják felejteni. Halála után egyre többen osztották a véleményt, miszerint A nagy Gatsby a Nagy Amerikai Regény.

2. Fitzgerald 1919-ben, az Édentől messze megjelenése előtt egy évvel ismerte meg és jegyezte el Zelda Sayre-t, egy bíró lányát, aki hamarosan felbontotta az eljegyzést, mivel anyagilag nem látta biztosítottnak a jövőjüket. Fitzgerald a következő évben megjelent regényének honoráriumaiból azonban új – anyagi – erőre kapott, és még abban az évben megtartották az esküvőt New Yorkban, ahol le is telepedtek. 1921-ben kislányuk született, a 25 éves Fitzgerald belekezdett második, Szépek és átkozottak című regényébe, amely 1922-ben jelent meg. 

3. Eredetileg A vörös, a fehér és kék alatt lett volna a regény címe, de lehetőségként szóba jött többek között a Gatsby, a Milliomosok, a Trimalchio és az Úton West Egg felé is. Végül szerkesztője javaslatára választotta A nagy Gatsby címet.

A nagy Gatsby (2013) előzetese

4. Fitzgerald alkoholista volt, a regény megírásakor alkoholtilalom volt érvényben az Egyesült Államokban. Ő ezt a feszültséget illegális úton, illetve külföldi tartózkodással próbálta feloldani.

5. Az 1922 nyarán játszódó regénynek csak az első fejezetét írta New Yorkban, a többi részét a francia Riviérán, majd 1923-24 telén Rómában javította. Ezeken a helyeken nem volt érvényben alkoholtilalom.

6. Hunter S. Thompson, a Félelem és reszketés las Vegasban szerzője kezdő íróként újragépelte A nagy Gatsbyt és Hemingwaytől a Búcsú a fegyverektőlt, csak azért, hogy ráérezzen az általa olyannyira tisztelt írók prózájának stílusára és ritmusára, és megfejtse a titkot: hogyan írnak a legnagyobbak.

7. A nagy Gatsby szerzőjének köszönhetjük a "dzsesszkorszak"-ot. Az 1919-től a gazdasági világválság kirobbanásáig, 1929-ig terjedő évtizedet ugyanis Fitzgerald nevezte el annak. Ekkor vált divatossá a dzsessz zene és tánc Amerikában, Nagy-Britanniában és Franciaországban. Kiábrándultság, alkoholmámor, szabadosság, ezek voltak a kor kulcsszavai, amelyben mintha minden a dekadenciáról szólt volna, a zenében Duke Ellington, a képzőművészetben Pablo Picasso volt az ász.

8. Fitzgeraldot elsősorban a regényeiről ismerjük, de azért, hogy eltartsa magát és a családját, több mint 160 novellát publikált magazinokban és folyóiratokban. Mint gyakorló alkoholista, büszke volt arra, hogy mindegyik történetét józanul írta.

9. Az eredeti első kiadás borítóját (ld. fent) Francis Cugat (1893-1981) tervezte, aki később hollywoodi filmek grafikai konzulenseként dolgozott, mint például a John Ford rendezte Nyugodt férfiban (1952), amelynek John Wayne volt a főszereplője. Fitzgeraldnak annyira tetszett a címlap, hogy annak ismeretében újraírta a regény bizonyos részeit, nagyobb nyomatékot adva Dr. TJ Eckleburg optikus óriásplakátjának: „[…] egyszerre csak meredt tekintettel néz ránk Doctor T. J. Eckleburg szeme, kéken és óriásan, egy yard átmérőjű retinával. A két szem nem arcból, hanem nemlétező orron ülő, óriás sárga szemüvegkeretből tekint le ránk.” (Máthé Elek fordítása)

10. A regény szerkesztője Maxwell Perkins (1887-1947) volt, aki az Édentől messze (1920) című regényét is gondozta. Ő szerkesztette többek között Hemmingway Fiesta, a nap is felkel és a Búcsú a fegyverektől című regényeit is.