Jonathan Franzen, a világszerte elismert és díjazott amerikai író új regényének címe Purity, vagyis Tisztaság lesz, és szeptemberben jelenik meg, közölte a New York Times-szal Franzen kiadója, a Farrar, Straus & Giroux elnöke.

A hírt az író is megerősítette Facebook-oldalán, mintegy 40 000 követőjének legnagyobb örömére.

Az évtizedeken és kontinenseken átívelő regény egy Purity nevű lányról szól, aki ki akarja deríteni, hogy ki az apja. A kiadó vezetője elmondta, hogy az új regény változást hoz Franzen stílusában, mert a szikár realizmust meseszerű elemek és mitikus felhangok egészítik ki.

Purity keresi az apját

Franzent az amerikai középosztály krónikásának tartják, legutóbbi regénye 2010-ben jelent meg Szabadság címmel. Korábbi nagyregényét, a Javításokat 2001-ben adták ki. Munkáiért egyebek mellett elnyerte az amerikai Nemzeti Könyvdíjat és a legrégibb brit irodalmi díjat, a James Tait Black Memorial Prize-t. Az említett két regényén kívül az 1992-es Erős rengés is olvasható magyarul. Franzen hazai kiadója az Európa.

Az író legutóbbi könyve nem regény volt. A tavalyi The Kraus Project az 1936-ban elhunyt bécsi filozófus, a szatirikus hangvételű írásairól ismert Karl Kraus munkáit tolmácsolta. Kraus gondolatai nagy hatással voltak az íróra diákévei alatt.

Jonathan Franzen áprilisban a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége lesz.