Lackfi János termékeny íróember, de tőle is meglepő, hogy a Könyvfesztiválra két könyvvel is előrukkol: az egyik novellákat, a másik verseket tartalmaz. Mivel az utóbbi időben Lackfi inkább a gyerekolvasókra koncentrált, felnőtteknek szóló két új könyvére nagyon kíváncsiak voltunk. Nem csalódtunk. Ha valakinek bizonygatni kéne, hogy van szórakoztató modern magyar vers, Lackfit mutogatnánk neki vitrinben. Külön öröm, hogy mindkét könyvnek csodaszép a borítója, jó kézbe fogni őket.

Az idén éppen 40 éves író nevével sok helyen lehet találkozni: foglalkozik műfordítással, tanít a Pázmány Péter Egyetemen, és folyamatosan publikálja verseit. Az utóbbi években az egyik legismertebb és legnépszerűbb magyar költővé vált, főként a kisgyermekes szülők zárták a szívükbe gyerekvers-kötetei miatt. Pedig ezek mellett regényt és drámát is jegyez, legutóbb külföldi versek között válogatott. Közben állandóan járja az országot, folyamatos kapcsolatot ápolva olvasóival, amit a honlapján is rendszeresen megtesz. És ha minden nem lenne elég: öt gyerek várja otthon.

Lackfi János internetes oldalán jó sok verset találni, mégis régóta áhítoztunk a "Lackfi-összes"-re, hogy egyben kézbe lehessen venni mindet - de legalább az elmúlt évek termését. Most megkaptuk: az Élő hal az elmúlt nyolc év verseit tartalmazza. A kötet meglehetősen vegyes képet mutat, miközben érződik rajta az összegző szándék. Vannak köztük könnyed, tündibündi darabocskák, melyek leginkább a paródia műfajába sorolhatóak, mobiletűdök ("Most éppen itt vagyok, te hol vagy?"), hétköznapi témákat feldolgozó, úgynevezett "háztartási" versek, mint például az Ukrán csap. Megidéztetnek a nagy költőelődök (Balassitól Kosztolányin át Weöresig), majd a kortársak is, kiket Lackfi a Bóbita ritmusára táncoltat. 

Lackfi János abszolút mai és könnyen befogadható verseit olvasva csak ámulunk. Jó értelemben vett "könnyed" versek ezek: Lackfi visszahódítja a mindennapoknak a versolvasást - ez nagy szó. Manapság kevesen olvasnak verseket, mondván, nehezen megközelíthető, elvont világ ez. Erre Lackfi tökéletesen rácáfol. Elmeséli, hogyan cigizik stikában, mialatt a felesége alszik, hogy magyarázza el gyerekének Lázár Ervint és a halált. Janus Pannonius modorában pedig azon mereng, busszal vagy kocsival menjen. Nem véletlen, hogy Lovasi András zenésítette meg a verseit (a kötetben többet is találunk a megzenésítettek közül, például a Kerthelység vagy Babzsák címűeket), sok vers dalszövegként is jól működik. Sokszólamú, játékos, de egyben komor kötet ez, melyben sokféle irodalmi ízlésű olvasó megtalálhatja a kedvére valót, hiszen szerepel benne a sanzontól a költői ujjgyakorlatokon át a komoly prózaversig szinte minden.

A legnehezebb kabát-ban pedig az elmúlt néhány évben született történeteit gyűjtötte össze a szerző. Receptjük egyszerű: a néhány ecsetvonással felvázolt szimpla, hétköznapi világban valami porszem kerül a gépezetbe. Ez lehet teljesen hétköznapi kis semmiség, de lehet igazán jelentős emberi dráma is. A sírköves kezére ráesik a sírkő, és kénytelen-kelletlen fia viszi tovább a mesterségét. A nagymama - agyérelmeszesedésének köszönhetően - visszaugrik hatvan évet az időben, és ebben a dimenzióban kezd beszélgetni az unokájával, aki veszi a lapot, és belesimul a régmúltba. Néha csodás, szürrealisztikus elemek keverednek a történetbe, máskor beláthatatlan következményei lesznek a változásnak. A novellák kevés szóval, de annál találóbban jellemeznek embereket, helyzeteket, viszonyokat, miközben a humor, az irónia és a szeretet, de a kegyetlenség sem hiányzik belőlük.

Az írásokon néhol érződik az alkalmiság, hiszen a kötet gerincét két olyan novellafüzér adja, melyek eredetileg egy heti- és egy napilapban láttak napvilágot. Máskor meg úgy tűnik, a címadás túl erős kényszerítő erővel bírt, ugyanis az egyik sorozat minden egyes darabjának egy-egy állat adja a címét - mint Tigris, Bálna, Pók vagy Paradicsommadár, a másiknak meg egy-egy tárgy - például Smirgli, Rovar, Szobor, Busz, Kabát.

A könyvek ráadásul szemet gyönyörködtetőek, a borítók egy-egy fiatal képzőművész munkáját dicsérik, a versekét Sipos Eszter (Kész a kávé! 2005), a novellákét Kiss Márta festette (Hétköznapi csodák sorozatból a Tavasz, 2009).

  LACKFI JÁNOS: VÉLETLEN

 
csomizom a ruciba
a habtestem
tinibugyi gumija
bemélyedten
kukisali parival
az étrendem
szoli moci tekila
az én trendem
koviubi pörivel
a kedvencem
lekipali csokival
jaj vétkeztem
fusizik a fatim is
a műhelyben
vegyigyümi üviben
a sparhelten
depizik a szaniban
a mutterchen
dobi cigi dugiba
a farzsebben
könyi szivi nehari
ha tévedtem
lityi-lötyi pasival
azt végleg nem
vidikazi zacsiban
a víkendem
csörizi a telimet
a véletlen

 

Lackfi János: Élő hal (versek 2004-2010), Helikon Kiadó, 2011, 176 oldal, 2990 Ft

Lackfi János: A legnehezebb kabát (történetek), Helikon Kiadó, 2011, 280 oldal, 2990 Ft