Esterházy Péter 1 könyv címmel több mint tíz éve ír állandó rovatot az Élet és Irodalomban. Lackfi Jánosnak 2012. januárban indult el 1Könyv című sorozata a Duna TV-n, amelyben minden hétköznap négy percben mutatnak be egy-egy könyvet a meghívott szerzők, szerkesztők, illusztrátorok közreműködésével. A címbeli feltűnő hasonlóság miatt Lackfi most kért bocsánatot Esterházytól és az ÉS-től.

Az Élet és Irodalom főszerkesztője, Kovács Zoltán másfél hónapja jelezte Lackfinak, hogy a Dunán futó műsor címe feltűnően hasonlít Esterházy esszérovatának címére. A főszerkesztő megkeresésünkre elmondta, méltányosnak tartotta volna a címcserét, de azt a televízió elvetette.

Lackfi János elmondta, miután Kovács Zoltán felhívta rá a figyelmüket, az elsőséget nem vitatták, azonban addigra már háromhónapnyi adást felvettek, javában zajlott a brandépítés, a tévéműsor népszerűsítése. A címváltoztatást ezért bár számba vették, nem látszott reális opciónak. A hivatalos bocsánatkérésre pedig azért csak most került sor, mert ezt a „baráti gesztust” mostanra sikerült úgy összehangolni, hogy megjelenjen mind az ÉS, mind a litera.hu felületén, és Lackfi egy interjúban is bocsánatot tudjon kérni.

Az 1Könyv tévéműsor lassan két hónapja fut, pénteken azonban Lackfi János szerkesztő, műsorvezető nyilvánosan bocsánatot kért az Élet és Irodalomtól:

„Ez év januárjától a Duna Televízió napi rendszerességű könyvajánló sugárzását kezdte meg, melyben műsorvezetőként működöm közre. A stábbal való egyeztetés során az adás címe 1Könyv lett, ez aztán a dizájnban, a felvezető sajtóhírverésben sokszorosan nyilvánosságra is került. Akkor fura módon egyikünknek sem jutott eszébe, hogy Esterházy Péter az Élet és Irodalom hasábjain ugyanezen rovatcím alatt hosszú évek óta publikálja könyvkritikáit, jóllehet a magvas és szellemes írások közül nem egyet magunk is olvastunk. Nagyon sajnálom az egybeesést, elnézést kérek érte, és remélem, hogy két ennyire eltérő profilú sorozat nem zavarja egymás hullámhosszát, erősíti viszont azt, ami közös: a könyvek szeretetét.”

A Duna TV-n futó 1Könyv adásai itt nézhetők vissza.