37 éve József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük a költészet napját. Ez most hétfőre esik, de már az előtte való hétvégén elkezdődnek a programok. A Ráday utca környékén családi fesztivál, a Fogasházban megzenésített versek, a Magyar Rádióban versmaraton, a neten dokumentumfilm. Irodalmi programajánló hétvégére.

Április 8-án, pénteken közel 80 magyar költő fogja felolvasni verseit a Magyar Rádió Márványtermében, a Versmaraton nevű rendezvényen.  A helyszín egész nap nyitva áll az érdeklődők előtt, de az MR1-Kossuth Rádió is többször élőben közvetít az eseményről, az ott készülő hangfelvételekkel, interjúkkal pedig a következő napokban, április 10-én és 11-én lehet meghallgatni a rádióban.

Április 9-én, szombaton a Műcsarnokban Galkó Balázs, Kinizsi Ottó, Gerendás Péter, versmondók és zenekarok adják elő a Lackfi János által szerkesztett verses-zenés műsort. A rendezvény vendége lesz John Ridland amerikai költő is, Petőfi, Márai, Balassi és Radnóti műveinek fordítója.

A Fogasházban vasárnap este rendezik meg az első VersZene Fesztivált, ahol Varró Dániel, Lackfi János és Juhász Magda megzenésített versei hangzanak el különböző zenekarok előadásában.

A Vígszínház is minden évben műsorral készül, ők szintén április 10-én, vasárnap (délelőtt 11-től) várják az érdeklődőket a rendezvényükre, ahol a társulat tagjai és meghívott vendégművészek magyar költők műveit adják elő.

A Ferencvárosban, ahol József Attila született és egészen az 1920-as évekig élt, fesztivállal ünneplik a költészet napját: családi programok, koncertek, közös verselések, játékok, rajzkiállítások és művészeti akciók várják vasárnap az érdeklődőket a kerület több pontján. A Bakáts téren a Költészetnapi Családi Piknik keretében az Alma együttes lép fel, a Dési Művelődési Házban a Kaláka ad koncertet, a HOPPART társulat pedig a Ráday utcai kávézókban fog akciózni. A Ráday Könyvesház utcai verskiállítást rendez, amelyen bárki felolvashatja kedvenc versét. 

Másnap, április 11-én, a költészet napján a Gödör Klubban a Népszavalás elnevezésű fesztiválon kora estétől kortárs írók és költők szavalják saját szerzeményeiket. Az est végén a Sebő Együttes megzenésített versekből ad koncertet.

Ferencvárosban hétfőn is folytatódnak a programok, a HOPPART a 2-es és a 24-es villamoson versel, a Bakáts téren közös versmondásra várják a ráérő verssszerető embereket, József Attila szülőházában, a Gát utcában pedig koszorúznak.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban április 11-én József Attila levelezéséből összeállított műsorral emlékeznek a költőre. József Attila, valamint József Jolán, József Etelka, Bőhm Hertha, Vágó Márta, Szántó Judit, Koronya Jolán, Eisler Klára és Kozmutza Flóra költőhöz írt leveleiből diákok olvasnak fel részleteket.

Közben online is zajlik a megemlékezés: április 11-én a neten debütál a versmob 0411  című dokumentumfilm is, amelyben 44 költő beszél arról, miért lehet értelme 2011-ben az irodalomnak.