Mai sorozatgyárosok tőle szipkáznak ötleteket, és a hosszúsági körök értelmét se fogtuk volna fel tízéves fejjel, ha nincs Willy Fogg. Gyerekkorunk kedvenc írója ma 138 éve született. A Google is ünnepli, és egy kicsit mi is. Jó tudni: 63 könyve ingyen letölthető az Elektronikus Könyvtárból.

A legjobb dolog, ami egy kissráccal történhet, hogy Verne-regényeket olvas. Szoktunk panaszkodni, hogy nincs elég jó ifjúsági regény manapság, hát tessék, itt van több mint félszáz könyv, Verne termékeny író volt. Ma ünnepelné születésnapját, ennek alkalmából összeszedtük kedvenc történeteinket tőle. Bár ünneplik a sci-fi atyjaként is, a mi szubjektív listánk inkább a partra vetett romantikus regényhősök iránti megmagyarázhatatlan vonzódásunkról árulkodik.

5. Sándor Mátyás

Valószínűleg más nációjú gyerekeknek nem jelent sokat a Sándor Mátyás, de nekünk nagy szám, hogy a népszerű francia ponyvaírót megihlette a magyar szabadságharc. Később Bujtor István tette emlékezetessé a villámhárítón is lecsúszó rettenthetetlen hős alakját. Állítólag a szökése után álnéven visszavágó szabadságharcos ihletője Verne egyik barátja, a világutazó-felfedező Habsburg-Toscanai Lajos Szalvátor főherceg volt. Verne-t az idősebbik Dumas fedezte fel, ő biztatta a fiatal tőzsdeügynököt, hogy írjon. A Sándor Mátyás pedig épp Dumas egyik legnépszerűbb művének a Monte Christó-nak a koppintása, Verne az ajánlásban hálálja meg mesterének az inspirációt. Egyébként nem ez az egyetlen magyar témájú regénye Verne-nek, a Várkastély a Kárpátokban, A dunai hajós és a Storitz Vilmos titka című könyvek földrajzi leírásokban bővelkednek. Verne tudatosan építette életművét, regényei nagy részéből (54 darab) egy nagy ciklust formált, amelyben az olvasóit különböző, kevéssé ismert országon vezeti végig (a ciklus címe Voyages extraordinaires, vagyis Különös utazások). Így jutott el a magyarokhoz is (pl. az oroszokról meg a Sztrogoff Mihály szól), akiknek a közelmúltja éppen elég izgalmas volt ahhoz, hogy megragadja a romantikus író képzeletét.

 

4. Grant kapitány gyermekei

Grant kapitány eltűnik, de palackpostáját megtalálják. Egy szívélyes lord segítségével két gyermeke útnak indul, hogy megkeressék apjukat a tengeren. Klasszikus "quest"-történet, az alapsztorik működnek a legmegbízhatóbban.  Kedvenc szereplőnk Paganel, aki spanyol helyett tévedésből portugálul tanul meg (Maurice Chevalier játssza a Disney-féle filmben).

3. Kétévi vakáció

Észrevette valaki, hogy a Kétévi vakáció Golding Legyek urá-nak egy szelidebb, de nem kevésbé mélyenszántó verziója? A csoportpszichológia dinamikáját és a kamaszfiúk lélektanát ugyanolyan élesszeműen ábrázolja, csak nem annyira brutális. Nincsen két dudás egy csárdában, mégha lakatlan szigeten vetett is partra minket a sors. A tizenöt kamaszfiú gyorsan kialakítja a maga társadalmi hierarchiáját, ami persze nem sokáig működőképes. Az, hogy hogy teremtenek maguknak új világot a srácok tanulással, vasárnapokkal, iszonyú érdekes. Még koriznak is.

2. Nyolcvan nap alatt a Föld körül

Phileas Fogg története a Nils Holgersson és a 19. századi optimista pozitivista filozófia ellenállhatatlan kevercse. A karót nyelt úr szilárdan hisz a tudományok és a civilizáció erejében, eközben ismeretterjesztő céllal végigfut a világ összes ismeretlen tájékán. Verne-nek ez az a műve, amiből a legtöbb filmes adaptációt készítették, valamelyikben Fogg egy jóképű oroszlán, egy másikban Jackie Chan az inasa.

 

1. A rejtelmes sziget

Verne jóval azelőtt írt az űrről és az óceán mélyi világról, hogy feltalálták volna az űrhajót vagy a tengeralattjárót. De ez semmi. Ami miatt igazán szeretjük - és amiben szintén megelőzte korát! -, hogy megalkotta a Lost című sorozat 19. századi előzményeit. Verne egyik kedvenc témája volt a lakatlan szigeten partravetődött emberek kalandos története. De ennek legtökéletesebb, legizgalmasabbat verzióját A rejtelmes sziget-ben írta meg. A könyv jobb, mint a Lost! Tényleg. Egyrészt nem nyújtja mesterségesen mindenféle trükkösen megkomponált izgalmi zene, másrészt a szigetre vetődött kis csoportnak sokkal-sokkal nehezebb dolga van, mint a Lost túlélőinek. Itt is van egy "felsőbb" hatalom, ami bele-beleszól a szereplők életébe, de messze nem olyan ezoterikus a magyarázata, mint a Lost esetében. Kész esszét lehetne rittyenteni egyébként a sorozat és a Verne-regény párhuzamairól (a sorozat kitalálója el is ismerte, hogy Verne nagyban inspirálta), kezdve a szereplők funkcionális azonosságain, egészen a cselekmény azonos pontjaiig (pl. új lakás, robbantás). A regény 1874-ben jelent meg, és elvileg a pár évvel azelőtt megjelent Nemo kapitány (eredeti címe Húszezer mérföld a tenger alatt) folytatása, de az feleennyire sem jó. Viszont a Facebook-film rendezője, David Fincher fog belőle filmet forgatni 3D-ben. A lenti A rejtelmes sziget-adaptáció 2005-ben készült, és Kyle MacLachlan játssza benne Cyrust.

 

Korábban: Tengeralattjáróvá vált a Google-logó
Olvasnivaló: Jules Verne-ről minden (Jó kis képillusztrációk is a könyvekből)