A zseniális fantasyszerző, Neil Gaiman hiába számít néhány éve már nálunk is sztárszerzőnek, a főművének tartott, egekig magasztalt Amerikai istenek-et lehetetlenség beszerezni magyarul (a képen a szerző éppen ezzel a könyvvel pózol a frankfurti könyvvásáron). Pedig 2003-ban a szegedi családi kiadó, a Szukits, de az a kiadás mára az antikváriumokból és a könyvesboltok raktáraiból is csontra elfogyott (ugyanígy járt az 1999-ben megjelent Tükör és füst  novellagyűjtemény). Hogy lehet, hogy van egy fantasysztárunk, akinek épp a legfontosabb könyvét nem lehet nálunk kapni?

Először azt gondoltuk, szerzői jogi kavarodások miatt kergetjük évek óta hiába az Amerikai istenek-et, de ennél triviálisabb a megoldás. "Gaiman jogai nálunk vannak" - árulta el nekünk Varga Bálint, az Agave Könyvek vezetője, aki szerint természetes, hogy a végére hagyják azokat a könyveket, amelyek egyszer már megjelentek magyarul. "Amikor átvettük Gaimant, akkor lehetett még kapni az Amerikai istenek-et, mostanra kifogyott, ami normális is. Nem akarok mesterséges piaci vákuumot teremteni, de ha van, nem bánom" - mondta Varga Bálint.

A könyv leghamarabb egy év múlva jelenhet meg, és a kiadó új fordítást szeretne készíttetni belőle. Azt is megtudtuk, hogy az Agave a Neil Gaiman-képregtényekkiadásával is kacérkodott, de aztán letett róla (az Alexandra érdekeltségébe tartozó Cartaphilus adja ki).

"Presztízs lett volna kiadni, de úgy gondoltuk, hogy olyan ingoványos talaj ez, amelyre nem akarunk rátévedni" - mondta erről Varga Bálint. Az Agave 2008-ban indította útjára az addig inkább csak a sci-fi/fantasy szubkultúrában ismert Neil Gaiman életműkiadását a Sosehol-lal (az is már egyre kevesebb helyen kapható). Azóta megjelentek már novellái Törékeny holmik  címmel, továbbá regényei közül az Anansi fiúk, a Csillagpor, az Elveszett próféciák, a Coraline és A temető könyve is.