A franciák legismertebb írója, Michel Houellebecq kapta meg idén a legrangosabb nemzeti irodalmi díjat, a Goncourtot. Ősszel megjelent La carte et le territoire (magyarul jövőre fog megjelenni A térkép és a felségterület címmel) regényével ő volt a díj egyik nagy esélyese, de egészen a mai napig kérdés volt, vajon a zsűri leteszi-e a garast az irodalmi közvéleményt erősen megosztó Houellebecq mellett. A regény pozitív kritikákat kapott hazájában, de Houellebecq provokatív nyilatkozataival és tabudöntögető regényeivel sokak szemében szálka.

A zsűri egyik tagja, a szintén író Tahar Ben Jelloun korábban erőteljes támadást indított Houellebecq ellen. Cikkében semmitmondó, nárcisztikus és számító szerzőnek mutatja be Houellebecqet, aki sosem hagyná ki a lehetőséget, hogy a média figyelmét a saját hasznára fordítsa, és aki regényét a sportmezhez hasonlóan termékreklámokkal aggatja tele. De a zsűri egy másik tagja, Bernard Pivot is azt sugallta, hogy ez még nem lefutott meccs: "November 8-a előtt sokat változhat a kollégáim véleménye. Houellebecq egyelőre befutó, de sok kiesett befutót láttunk már"- nyilatkozta.

Maga Houellebecq is járt már így, 1998-ban majdnem megkapta a díjat Elemi részecskék című regényéért, majd hét évvel később megint csak jelölték az Egy sziget lehetőségé-ért, mindkét esetben más vitte el előle az elismerést. A La carte et le territoire esetében ráadásul a plágiumvád is szította az ellenszenvet: a Slate.fr nevű lap fedezte fel, hogy a regényben konkrét bekezdések vannak majdnem változatlan formában átemelve a francia nyelvű Wikipediáról. (MTI)