Forrás: 
AFP

Úgy tűnik, a könyvkiadók elég szégyenlősek, ha a jövőbeli nagy dobásaikról kell elárulniuk valamit. Ez alól, Halmos Ádám, a Nyitott Könyvműhely vezetője sem volt kivétel, ő is egyelőre csak Michael Caine önéletrajzáról beszélt. Kapcsolatépítés és sprint a könyvekért - Frankfurt 2010.

- A Nyitott Könyvműhely számára a könyvvásár inkább csak tájékozódási pont, vagy a tárgyalásokat is megkezdik ilyenkor?

- Legtöbbször már a tárgyalásokat is megkezdjük. Főleg abban az esetben, ha tudjuk, hogy óriási a nemzetközi érdeklődés. Ilyenkor gyorsan kell megvenni az adott könyvet, különben más fog lecsapni rá. Nagyon sok minden történt, nagyon sok minden van folyamatban ebben az évben is, amiről természetesen most nem tudok beszámolni. Voltak konkrét eredmények is: mi fogjuk kiadni például Michael Caine önéletrajzát.

- Vannak esetleg olyan szerzők, akik kifejezetten az érdeklődés középpontjába kerültek ebben az évben?

- Ez egy óriási rendezvény, nagy merészség lenne kiemelni akár csak egy szerzőt is.

- Látszódik most valamilyen változás a nemzetközi könyvkiadásban?

- Az általam ismert trendekhez képest nem mutatott nagy különbséget a mostani könyvvásár. Továbbra is kiemelt fontosságú az elektronikus könyvek térhódítása. Bár igazi áttörést csupán az Egyesült Államokban tapasztalhatunk, már Kanadában is más a helyzet. A legnagyobb európai piacnak számító Németországban a forgalom 1%-át sem teszi ki az e-könyv eladás, mégis rengeteget foglalkoznak a kérdéssel, és igyekeznek kiszámítani a következő évek várható tendenciáit. Egyelőre beláthatatlan a technológia jövője, de az biztos, hogy óriási változásoknak nézünk elébe. A könyvek esetében nehéz trendekről beszélni. A krimik térhódítása továbbra is egyértelmű, de számtalan műfaj, ezernyi kötete tűnhet érdekesnek.

Forrás: AFP

- Idén ön nemcsak egy kiadó vezetőjeként vont jelen a vásáron, hanem részt vett egy külön programban is. Miből állt ez a program?

- A szervezők azzal a szándékkal hozták létre a Fellowship Programme nevű programot, hogy a könyvkiadásban tevékenykedő fiatal szakembereknek lehetőséget teremtsen kapcsolatok kialakítására. Az idei Fellowshipen résztvevő 16 kiadói szakember között volt néhány független könyvkiadó, köztük jómagam is, néhány jelentős ügynök, például brit, amerikai, kínai, és számos komoly kiadó szerkesztője, vezető szerkesztője. Két héten keresztül gyakorlatilag éjjel-nappal könyvekről, lehetőségekről beszéltünk, kerestük a lehetőségét annak, hogy hol tudunk egymásnak segíteni, és hol tudunk a kapcsolatokból mi magunk hasznot húzni.

- Milyen egyéb programok léteznek a könyvvásárhoz kapcsolódóan?

- Számtalan kapcsolódó eseményt szerveznek, konferenciákat, egyéb médiumokat bemutató eseményeket, kulturális programokat, külföldi könyvvásárokat, nemzetközi csereprogramokat stb. A frankfurti stáb tevékenységére általában jellemző, hogy jóval túlmutat egy egyszerű vásáron.