Vasember sosem volt A-kategóriás hős, nem úgy, mint Superman, Batman vagy Pókember. De az idén 50 éves igazságosztó kalandjait Robert Downey Jr. főszereplésével megfilmesítették (kritika róla itt), és a színész olyan népszerűséget hozott a karakternek, ami mostanra valóban a nagyok közé emelte őt. A Gyilkológép a „páncélos bosszúangyal” első önálló kötete, ami Magyarországon is megjelent. 

Az eddigi három Vasember-mozi (és a karakter plusz megjelenése a Bosszúállókban) egy kerek, jól lezárt történetet alkottak. A Gyilkológép a legutóbbi film cselekményét folytatja – pontosabban a film dolgozta fel a képregény előzményét. Tony Stark ebben a részben megkapja az Extremis vírust, ami révén nem csak fizikai ereje és állóképessége nő meg, de bárhol, bármikor képes lesz kommunikálni a gépekkel, így saját páncéljával is. 

A Gyilkológép kulcsmomentuma, hogy Vasember esetében – és ez remek visszacsatolás a mára – egyre nehezebb megkülönböztetni, hogy hol kezdődik az ember, és hol kezdődik a gép. Mi lesz, ha egyfajta kiborgként az emberek átveszik a gépek erősségeivel együtt azok gyengéit is? Érdemes-e szinte már isteni hatalommal felruházni egy lényt, hogy azt aztán ne lehessen kordában tartani? A Gyilkológépben Vasember valamiért elszabadul, és ennek a rejtélynek a felderítése lesz az események mozgatórugója. Sajnos a történet maga nem több, mint átlagos. Kiszámítható fordulatok, semmi különösebb csavar. A már említett problémák nem mélyítik el különösebben az egyébként kerek, egész, jól lezárt sztorit. 

Ugyanakkor azoknak az olvasóknak, akik eddig csak a vásznon találkoztak Vasemberrel, a képregény okozhat meglepetést: több új karaktert is megismerhetnek a Marvel univerzumból, igaz, a kevésbé jártasak számára zavaros lehet, éppen ki és miért csinálja azt, amit. Ne csodálkozzanak, ha sem a filmből ismert Pepper Potts, sem Happy, sem Jarvis nem szerepelnek a nyomtatott verzióban, viszont Amerika kapitány, Nick Fury és a Rozsomák igen. 

A kötet azonban gyönyörű. A képek igazán jól sikerültek, a nyomdai munka is gondos. Nincsenek foltok, az ember kezétől nem maszatolódik el a tinta, a színek és árnyalatok mind megfelelően intenzívek. Külön öröm, hogy a füzet elejére Nemrég történt címmel felvázolták az előzményeket, míg az utolsó oldalakon egy remek összefoglalót kapunk Tony Stark/Vasember eredetéről, képességeiről. Megtudhatunk sok érdekességet a karakter saját alteregójával való egybeolvadásának történetétől a páncélja pontos felszereléséig. 

Vasember: Gyilkológép, Marvel, 2013
Írta: Daniel & Charles Knauf
Rajz: Patrick Zircher
Tus: Scott Hanna 

Kép: kepregeny.net

Boros András