Massolit

A budapesti antikváriumokkal foglalkozó írásunkban megoszlott az antikváriusok véleménye a használtkönyv-kereskedésekről : volt, aki szerint ezek a boltok teljesen el fognak tűnni, és csak a könyvvel mint műtárggyal foglalkozó antikváriumok maradnak fenn; mások pedig úgy vélték, a szakosodott használt könyvet áruló antikváriumok túlélhetik a könyvkereskedelem válságát. Egyelőre nem sok specializálódott üzlet működik Budapesten, de a közelmúltban több ilyen bolt is nyílt. Felkerestünk kettő, az antikvárius világ peremén működő antikváriumot, amelyek gyerekkönyvekkel és angol nyelvű könyvekkel foglalkoznak, hogy ők hogyan látják a jövőjüket.

Míg az elmúlt három évben a könyvkiadás 26 százalékos veszteséget könyvelt el, addig a gyerekkönyvek 12-13 százalékos eladási növekedést értek el. A kiadók és a kereskedők általában úgy gondolják, ennek az az oka, hogy bár az új gyerekkönyvek drágák, a szülők inkább vesznek könyvet a gyerekeiknek, mint saját maguknak. A gyerekkönyvek iránti stabil kereslet ellenére azonban az antikváriumokban viszonylag kevés a gyerekkönyves polc.
A Nagy Diófa utcai Játékudvarban található az ország egyetlen gyerekkönyvekre specializálódott használtkönyv-kereskedése. A boltban diafilmeket, bábokat, ólomkatonákat, villanyvonatokat is tartanak, a tulajdonos, Földes János 25 évig dolgozott betűszedőként többek között a Mezőgazdasági Könyvkiadónál. A család 1997 óta foglalkozik antikvár könyvekkel, három évvel ezelőtt döntötték el, hogy a gyerekkönyvekre és a minikönyvekre szakosodnak.

Földes János szerint megváltozott a társadalmi szemlélet, a könyv sokszor csak dekorációnak szolgál, de van, hogy még annak sem: Ha megnéz a tévében egy lakberendezési műsort, azt látja, hogy a lakásokban nincsenek könyvek, őszintén szólva szégyellném, ha a kétéves kisunokámnak annyi könyve lenne, mint amennyi az Ikea katalógusban összesen.”

Játékudvar

A használt gyerekkönyvek értékesítése azért is nehéz, mert a szülők szívesebben adnak új könyveket a gyerekek kezébe. Az antikváriumban tartott könyvek állapotára így nagyobb figyelmet kell fordítani: A gyerekkönyveknél nagyon fontos, hogy legyen illatuk, ne padlás-, kuka- vagy pizzaszagot árasszanak, nem lehetnek gyűröttek, foltosak, hiszen egy gyerek kezébe kerülnek, akit a könyvek szeretetére akarunk nevelni. Az illusztráció gusztusossága is fontos. Nem akarom a saját ízlésemet ráerőltetni a gyerektársadalomra, de nagyon szívesen veszek át régi klasszikusokat, különösen a hatvanas, hetvenes évek legendás illusztrátorai, Kass János, Hincz Gyula, Würtz Ádám grafikáival megjelent könyveket” - sorolja Földes János. Az általános szemlélet mellett kezd kialakulni egy vásárlói kör, aki visszavárja a gyerekkora mesekönyveit, ezért Földes szerint előbb-utóbb a használt gyerekkönyvek kereslete is fejlődni fog. „A gyerekek viszont egyáltalán nem keresik a könyvet, a boltba nagyon ritkán jönnek be úgy, hogy könyvet szeretnének venni. Akkor is valami olyat keresnek, aminek a feldolgozását éppen adták a tévében. Ha a könyvespolcokon villanyvonatokat tartanánk, háromszor nagyobb lenne a bolt forgalma” - mondja.

Massolit

A Játékudvar mellett egy másik különleges könyvesbolt bújik meg a Nagy Diófa utcában. A mai Massolit helyén egy lengyel nyelvű könyvkereskedés működött, de két év után be kellett zárni, az üzletet 2010 decemberében átadták a krakkói Massolit tulajdonosának, David Millernek. A tíz éves krakkói és a nemrég nyílt budapesti Massolit használt, új és kiadóktól visszamaradt könyvekkel foglalkozik. Az üzletvezetők, Pecák Judit és Vértes Judit Lengyelországon keresztül kapják a könyveket. A kínálat nyolcvan-kilencven százaléka Krakkón keresztül jön Budapestre. David egyszerre vesz sok könyvet Amerikából és Angliából, ezeket Krakkóból mi hozzuk el, a magyarországi angol nyelvű kiadványokkal pedig a krakkói vonaltól függetlenül foglalkozunk”. 

A budaopesti Massolit főleg szakirodalmat és szépirodalmat árul, körülbelül hétezer kötet sorakozik a polcokon. Nagyjából hat hetente érkeznek új könyvek Krakkóból, de a bolt vesz át utcáról is profilba vágó könyveket. Meglepő, de sokszor az új könyveket is olcsóbban árulja, mint amennyiért a magyar kiadásért lehet hozzájutni: Kertész Imre Sorstalanságának angol kiadása például 1850 forintba kerül. A vásárlók főként a turisták és a Budapesten élő külföldiek közül kerülnek ki, miattuk elsősorban a magyar irodalom, a Kelet-Európa történetével foglalkozó kötetek mennek. Egyre több diák keresi fel a boltot, így kezd erősödni a filozófiai, pszichológiai, gender szakirodalom is. A tulajdonosnak, David Millernek jó forrásai vannak, volt például, hogy Noam Chomsky egyik kollégájának könyvtárát vette meg. A kínálatunk így elég exkluzív, más országban is kuriózumnak számítana, egy belga útikönyvbe is bekerült emiatt a budapesti Massolit” - meséli Pecák Judit.

Massolit

A Massolit könyvesboltnak a beszerzés szempontjából tehát nincs szorosabb kapcsolata a magyar könyvpiaccal, a függetlenségnek persze nem csak előnyei (az alacsonyabb árak, a speciális szelekció), hanem hátrányai is vannak: ezt a boltot meg kell találni, a marketing hiánya miatt pedig leginkább szájról szájra terjed a híre. Vértes Judit azonban bizakodó: Egy ekkora város elbír egy szakosodott boltot, optimista vagyok, hogy ezek a független helyek meg tudnak élni, és Magyarországon egyelőre az e-könyvek dominanciájától sem kell tartani. A lengyel könyvesbolt idejéhez képest a Nagy Diófa utca jóval forgalmasabb, az utóbbi két évben Budapest szórakoztató negyedének számít a környék, és bár robbanásszerű változást a bolt forgalmán nem érzékelünk, bízunk a növekedésben.”

A független kis boltok gyakran nem csak könyvekkel foglalkoznak: a Játékudvar esetében a villanyvonatok, a Massolitban pedig a kávé és a sütemény próbálja becsalogatni a vásárlókat. A Massolitban azt tapasztalják, sokan eleve csak a kávé és a kert miatt mennek be, és csak aztán látják meg a könyveket. Többen könyvtárnak néznek minket emiatt, leülnek, két-három órát is olvasnak egy kávé mellett” - mondja Pecák Judit. Az üzletvezetők szerint csak így, a könyvek mellett kínált szolgáltatásokkal lehet fennmaradnia egy független, szakosodott könyvesboltnak.

A Massolit boltról készült fotók: Rostás Bianka