A leismertebb kortárs izraeli író volt.

 

Meghalt Ámosz Oz izraeli író – írja a The Jerusalem Post. Lánya szerint a 79 éves író rákban halt meg. Ámosz Oz volt a legismertebb kortárs izraeli író, műveit több mint negyven nyelvre fordították le.

Az Izraelben a nemzet lelkiismeretének tartott író prózája erősen kötődött a szürrealizmus irányzatához. Szépirodalmi műveiben és esszéiben kitűnt tematikai sokszínűsége és nyelvi virtuozitása – írja az MTI.

Tizenöt éves volt, amikor csatlakozott egy kibuchoz. Az Ámosz Klausznerként született író később vette fel az Oz családnevet, ami héberül erőt jelent.

A jeruzsálemi Héber Egyetemen irodalmat és filozófiát hallgatott, majd családjával a Negev-sivagatba, Arad városába költözött. A Beér-Seva-i egyetemen tanított irodalmat.

Gyakran szólalt meg politikai kérdésekben is: a béketábor egyik legismertebb arca volt, a kétállami megoldás szószólója. Úgy gondolta, a zsidók és a palesztinok között akkor lehet tartós béke, ha létrejöhet a palesztin állam is, a ciszjordániai zsidó telepeket pedig felszámolják.

Rendre az irodalmi Nobel-díj várományosai között emlegették, 2007-ben megkapta az Asztúria Hercege díjat. 2010-ben a Budapesti Könyvfesztivál vendége volt, és átvehette a Budapest Nagydíjat.

Magyarul megjelent művei között van a Miháél, Miháél, a Fekete doboz, a Félálom, a Rímek életre, halálra, a Keresztül-kasul Izrael országában 1982 őszén, a Párduc a pincében és minden idők legnépszerűbb izraeli családregénye, a Szeretetről, sötétségről.