A Márai életművét gondozó Helikon kiadó április elején indította el internetes szavazását, amelyben megkérdezték az olvasóktól, miért közkedveltek az író művei. Az eredményt most tette közzé a kiadó. Eszerint már Márai kicsit ítélkező, antiszociális és túl pesszimista, de az első három legjobb magyar író között azért ott van. Legnépszerűbb műve a Gyertyák csonkig égnek és a Füves könyv.A Helikon kiadó Nagy Márai Kutatás címmel indított szavazásán több mint ezren - 70 százalékban nők - nyilvánítottak véleményt az íróról. A válaszadóknak Márai Sándorról leginkább a túl pesszimista, emberektől elzárkózó, ítélkező, túl kemény író jut eszébe, de a legjobb három magyar szerző közé sorolják.

Márai vállalt szerepei közül számukra a legszimpatikusabb a gondolkodó és az író, a megkérdezett csak 6 százalékának vonzó a hányatott sorsú emigráns. Ha egy ismeretlennek kellene bemutatniuk, a legtöbben az értékrendjével és a gondolkodásmódjával kezdenék, és csak ezután következne a stílusa és a magatartása.

Viselkedésére vonatkozóan az emberek 30 százalékának a meg nem alkuvó természete, másik 30 százalékának az igazságérzete jut eszébe, viszont 7 százalékuk túl keménynek tartja. A felmérésben részt vevők 56 százaléka szerint nemigen valósult meg a Márai által képviselt érték a magyar társadalom jelenlegi értékrendjében, 17 százalék úgy tartja, hogy az emberi kapcsolatok felértékelődtek, 13 százalék szerint tapasztalható hagyománytisztelet, 10 százalék következetesen kitart elvei mellett, 3 százalék a kitartó munka becsületére voksolt.

Könyvei közül még mindig a Gyertyák csonkig égnek és a Füves könyv a legnépszerűbb, ezután következik a Teljes Napló sorozat, az Egy polgár vallomásai és az Eszter hagyatéka.

A megkérdezettek 24 százaléka az Istenek nyomában című regény megjelenését, 28 százalék a Napló-sorozat következő kötetét várja leginkább. (MTI) 

Korábban: Márai népszerűségének okát kutatják