Május 12-én, most vasárnap rendezik a kilencedik Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivált. Kiemelt szerep jut az olasz képregénynek, vendégek érkeznek Lengyelországból, Romániából és Szerbiából, lesz filmbemutató, díjátadás, mesterkurzus és képregénycsata is.

Az egész napos program délelőttjét az olasz képregények uralják. Előadást hallhatunk az olasz képregény történetéről, illetve az olasz füzetek magyarországi fogadtatásáról; magyar, román és szerb részvétellel külön beszélgetés foglalkozik az olasz képregénykultúra kelet-európai hatásával; és az olasz képregényeket egy kiállításon is szemügyre lehet venni.

Délután már egyértelműen Kelet-Európa felé fordul a fesztivál: a szerb Aleksandrar Zograf mesterkurzust tart (vele itt lehet interjút olvasni), Dodo Niță képregénytörténész a román képregény mai helyzetéről beszél, de leginkább a lengyel képregény áll a figyelem középpontjában. Bemutatkozik a PragaGada projekt, amely 99 történetben emlékezik vissza a II. világháborúra, később a lengyel vendégek pódiumbeszélgetést is tartanak (interjúk itt és itt), és egész idő alatt megtekinthető kiállítás is a lengyel munkákból.

A képregényfesztiválon adják át a tavalyi év legjobb hazai képregényeseinek járó Alfabéta-díjakat és az év alkotójának jár Korcsmáros Pál-díjat is, az Alfabétához pedig szorosan kapcsolódik, hogy Odegnál Róbert korábbi díjnyertes munkájából, A hívóból élőszereplős filmet forgatott (többek között Kamarás Ivánnal), amely most lesz először látható.

Gárdonyi Géza születésének százötven évfordulója alkalmából külön előadást szentelnek az Egri csillagok képregényes feldolgozásairól, más munkái mellett Sebők Imre eredeti Egri csillagok-oldalait pedig ki is állítják.

A fesztiválon kapható először a Rejtő-Korcsmáros sorozat 3. részének (Az előretolt helyőrség) újranyomása, de debütál a Walking Dead hatodik könyvének hazai kiadása és bemutatkozik az első magyar Vasember-füzet is.

A fesztiválon hagyományosan megtartják a képregénycsatát és a a híres angoulême-i képregénfesztivál 24 órás rajzolásának mintájára ismét lesz 24 perces képregényrajzolás is. Megunt képregényeinktől nemes módon szabadulhatunk meg, a fesztivál ideje alatt folyamatos gyűjtést tartanak a Heim Pál Gyermekkórház betegeinek részére.

A fesztivál hivatalosan hatkor zár, de mégsem érnek véget a programok, a margitszigeti Wndrlndben after partyt tartanak, ahol hazai és nemzetközi alkotók söralátétekre skiccelnek majd és "film- és rajzfilmzenékkel tűzdelt egész estés freestyle vinyl DJ szett” is lesz, "a Holy Rollerz szuperhősének tűi alól".

A fesztivál plakátját (lásd az első képen) a tavalyi év egyik Alfabéta-díjas rajzolója, Haránt Artúr készítette, a további képeket a Kepregeny.net és a Kepregeny.blog.hu oldalairól vettük, ahol további információkat is megtaláltok a fesztivál folyamatosan frissülő programjairól. 

9. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál

2012. 05. 12. Millenáris Teátrum (Bp. 1024, Kisrókus utca 16-20.), 10-18

A fesztivál Facebook-oldala.