Horváth Viktor személyében magyar szerzőt is irodalmi díjjal tüntetett ki az Európai Unió a 64. Frankfurti Könyvvásáron - jelentették be kedden Brüsszelben.

Androulla Vassiliou oktatásügyért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos kedd koradélután jelentette be a Frankfurti Könyvvásáron, hogy többek között Horváth Viktor Török tükör című regénye nyerte el az Európai Unió Irodalmi Díját. A jelentős európai könyves szervezetek által 2009-ben alapított "kis Nobel-díj" célja, hogy reflektorfénybe állítsa a kiemelkedő tehetségeket, és elősegítse a díjazott művek nemzetközi terjesztését - írja a prae.hu.

Az EU irodalmi díját a tagországok valamelyikében élő, újonnan feltűnt szerzőknek ítélik oda. Idén az osztrák Anna Kim, a horvát Lada Žigo, a francia Laurence Plazenet, az ír Kevin Barry, az olasz Emanuele Trevi, a litván Giedra Radvilavičiute, a norvég Gunstein Bakke, a lengyel Piotr Paziński, a portugál Afonso Cruz, a szlovák Jana Beňová és a svéd Sara Mannheimer mellett a magyar Horváth Viktor került a díjazottak közé. Az Európai Könyvkereskedők Szövetsége (European Booksellers Federation), az Európai Írók Tanácsa (European Writers’ Council) és az Európai Könyvkiadók Szövetsége (Federation of European Publishers) által 2009-ben alapított díj alapvető célja, hogy a nyelvi sokszínűség határain felül ráirányítsa a figyelmet a kortárs európai irodalom változatos értékeire, és széles körben népszerűsítse a kiemelkedő nemzeti tehetségek írásművészetét. Az unió irodalmi díja egyfelől ötezer euró jutalommal, másfelől azzal jár, hogy a díjazott szerző könyve előnyt élvez abban az uniós programban, amelyben kötetek más nyelvekre történő fordítását támogatják.

Kép: prae.hu

(MTI, prae.hu)