Abban sok olvasó egyetért, hogy a Harry Potter hetedik kötete nem hozott kielégítő befejezést. Hiába került pont Voldemort és Harry harcának végére, hiába volt megannyi halott, és hiába volt benne egy ügyefogyott jelenet a gyerekeit a Roxfort Expresszhez kísérő három barátról, mégis rengeteg kérdés maradt az olvasóban. Bár egy történettől sem várható el, hogy minden egyes felvetett részletet kifejtsen (pláne, ha egy hétkötetes sorozatról beszélünk), J.K. Rowling mégis úgy érzi, van mit mondania a rajongóinak.

Összeállításunkban ezekből a nyilatkozataiból szemezgetünk. Óvatosan olvassatok, mert a titkok tele vannak spoilerrel!

1. Ron és Hermione kapcsolatát hiba volt erőltetni

Ettől harsogott a napokban az egész internet. Rowlingot saját bevallása szerint privát célok vezették erre a kapcsolatra, és csak ezzel a csavarral tudott oda kilyukadni, ahova a történet végét elképzelte. Pedig szerinte a tökéletes pár Hermione számára Harry lett volna. 

Amikor rajongók korábban szembesítették ezzel a kérdéssel, még úgy nyilatkozott, hogy Ron és Hermione egyensúlyba hozzák egymást, tulajdonságaikkal kiegészítik a másik hiányosságait, Harry és Ginny pedig igazi lelkitársak.

2. Dumbledore meleg volt

"Dumbledore-ra mindig meleg férfiként gondoltam" - vallotta be Rowling egy 2007-es beszélgetésben. Egyetlen szerelme pedig az a sötét varázsló volt, akit minden idők legnagyobb párbajában legyőzött: Gellert Grindelwald. Ez talán magyarázatot adhat arra is, hogy miért volt olyan elnéző Dumbledore a már fiatalon is szélsőséges nézeteket valló ex-durmstrangos diákkal. A két fiú nagyon fiatalon, tizenhat-tizenhét évesen kötött barátságot Godric's Hollowban. Hasonlóan koraérettek és ambíciózusak voltak, folyton együtt voltak, éjszakánként is leveleztek. Kettejük kapcsolatának Dumbledore húga, Ariana halála vetett végett. Ezt követően már csak a párbajon találkoztak.

3. Két ok, amiért Molly Weasly ölte meg Bellatrix Lestrange-t

Bár sokan arra számítottak, hogy Neville lesz az, aki megöli a Sötét Nagyúr egyik legodaadóbb hívét bosszúból a szüleiért, végül mégis az addig főként gyereknevelésben és főzésben jeleskedő Molly Weasly tette meg. Rowling szerint ennek két oka van.

Az első Molly a könyvekben bemutatott szerepével van kapcsolatban: Mrs. Weasley kötetről kötetre csak anyai szerepben mutatkozik meg, holott Rowling szerint ő egy hihetetlen erős boszorkány. Azzal, hogy Molly ölte meg a sötét oldal kulcsfiguráját, azt mutatta meg, hogy attól még, hogy a családjának szentelte az egész életét, erős és tehetséges nő egyedül is.

A másik ok, amiért Rowling számára kifejezetten kielégítő volt a két nő csatája, a kétfajta szeretet összeütköztetése. Míg Bellatrix szeretete inkább volt egyfajta rajongással vegyes őrület, addig Molly szeretete a tiszta anyai szeretet. Nem kérdés, hogy a kettő találkozásából az írónő melyiket kívánta kihozni győztesként.

4. Hagrid családja

Sokakat foglalkoztat az is, hogy vajon a kötetek egyik legkövetkezetesebb és legszerethetőbb karaktere hogyan boldogul a gonosz legyőzése után. Rowling szerint Hagridnek sosem lett/lesz családja. Ennek az oka, hogy nagyon kevés Hagridhez hasonló ember-óriás él a világon, és nekik egyébként is elég küzdelmes az életük. Az óriások folyamatos belharcai nem segítik az ismerkedést, Hagridnak gyakorlatilag egy kihalófélben lévő csoportból kéne párt találnia. Hagrid ugyan találkozott Olive-val, ami már önmagában nagy szerencse volt, de a két karakter annyira különbözött, hogy kapcsolatuknak nem volt esélye.

5. Tonks és Lupin halála

Lupin és Tonks halálával az írónő a könyvben egyfajta körkörösséget kívánt felállítani. Azzal, hogy a gonosz felett aratott végső csatában árván hagyott egy kisfiút, Teddyt, Harry alakját idézte meg újra. Neki azonban közel sem szánt olyan mértékű szenvedést, mint Harrynek, és tizenkilenc évvel később megmutatta, hogy Teddy boldog, barátnője van, és Harryék családot jelentenek neki a családja helyett.

6. Harry, Ron és Hermione a Mágiaügyi Minisztériumban helyezkedett el

Bár hármójuk közül egyedül Hermione ment vissza a Roxfortba - a fiúk sosem fejezték be az iskolát - mindhárman a Mágiaügyi Minisztériumban kaptak helyet. Hermione elsőként a Varázslény Felügyeleti Főosztályon harcolt többek között a házimanók jogaiért, később Nemzetközi Varázsjogi Hivatalban kapott remek állást. Harry és Ron az Aurorok Hivatalát vezeti. Az, hogy Voldemortot legyőzték, közel sem jelenti azt, hogy ne maradtak volna sötét varázslók, akikkel le kell számolni.

7. A többiek

Perselus Piton arcképe nem került be a Roxfort valaha volt igazgatóinak képei közé. Rowling szerint idővel Harry talán tenni fog ez ellen.

Harry és Voldemort vérrokonok. Ez a kötetet figyelmesen olvasók már tudhatják a Halál Ereklyéinek történetéből - a három ereklye ugyanis a Peverell testvérek vérvonalán öröklődik, márpedig Harry és Voldemort is birtokolt egyet-egyet.

Cho Chang egy muglihoz ment feleségül.

Rita Vitrol továbbra is publikál.

Gilderoy Lockhart sosem gyógyul meg.

A dementorok örökre eltűntek. Újabb visszatérésük megint csak azt jelezné, hogy a korrupció eluralkodott a Mágiaügyi Minisztériumban.

Azért tizenkilenc évvel később láthatjuk a főhősöket még egyszer, mert Rowling mindenképpen a Roxfort Expressznél szerette volna őket megmutatni. És 19 év volt a legkorábbi, amikor már el tudta képzelni, hogy gyerekei legyenek a főhősöknek.

További apróságok ide kattintva olvashatók.

via: The Leaky Cauldron