Az ünnepelt holland író, Guus Kuijer kapta idén az Astrid Lindgren-emlékdíjat – jelentették be tegnap Lindgren szülővárosában, a svédországi Vimmerbyben. A gyerekirodalmi díjak közül a 2002-ben alapított Astrid Lindgren jár a legnagyobb pénzjutalommal, ötmillió svéd koronával (kb. 155 millió forinttal). A Harisnyás Pippi írójának tiszteletére alapított díjat egy 12 tagú, gyerekirodalmi szakértőkből álló zsűri ítéli oda évente egy vagy két szerzőnek, illusztrátornak, korábban például Philip Pullmannak (Az Úr sötét anyagai trilógia), Maurice Sendaknak (Ahol a vadak várnak). Kuijert 66 ország 184 jelöltje közül választották ki. Magyar esélyes idén nem volt, 2007-ben Lázár Ervint jelölték, de őt végül elutasították, mert a díj posztumusz nem adható. 2010-ben Szegedi Katalin illusztrátor szerepelt a javasoltak listáján.

Guus Kuijer 1942-ben született, több mint harminc könyvet írt, nagyrészt tizenéveseknek. Könyveit számos nyelvre lefordították, magyarul azonban még egyetlen munkája sem jelent meg. Egyik leghíresebb műve a Het boek van alle dingen, ami az 1950-es évek Hollandiájában játszódik, főhőse egy fiú, aki próbál lázadni apja vallásos szigora és testi fenyítése ellen.

Kuijer gyerekirodalmi munkásságát már többször elismerték. Kétszer is hazavihette a nagy presztízsű Deutsche Jugendliteraturpreist, négyszer tüntették ki a legnagyobb holland gyerekirodalmi díjjal, a Gouden Griffellel (’Arany Ceruza’). Az Astrid Lindgren-emlékdíjat a május 28-ai gálán veheti át Stockholmban.