Jó néhány francia könyvesbolt tiltakozott az ellen, hogy árusítsa Francois Hollande francia elnök volt élettársának, az egykori first ladynek, Valerie Trierweilernek frissen megjelent könyvét.

A csütörtökön 200 ezer példányban megjelent Merci pour ce moment (Köszönet ezért a pillanatért) című kötetben Trierweiler a francai politikussal eltöltött mintegy tíz évet és szakításuk történetét tárja olvasói elé.

Az újságíró Trierweiler 2012 májusa és 2014 januárja között volt Hollande élettársaként Franciaország first ladyje, de a nem hivatalos poszton nem volt igazán sikeres, nem sikerült magát belopnia a franciák szívébe.

A kiadó az eladási toplista élére várja a könyvet, amelyből már minden kötet elkelt Franciaországban, az újabb kiadás szerdán kerül a boltokba.

Számos kereskedés kirakatában azonban feliratok jelentek meg, amelyek tudatják, hogy az üzletben nem kapható a könyv. "11 ezer kötetünk van. Nem azért vagyunk itt, hogy Trierweiler és Hollande szemétládája legyünk" - olvasható az egyik kirakatban."

Ez a könyvkereskedés nem tervezi, hogy Trierweiler piszkos szennyesének kiteregetője legyen" - áll egy másikban.

Más boltok a könyv iránti érdeklődést arra használják fel, hogy vásárlóikat rábírják komolyabb könyvek olvasására. "Elnézést, de nincs Trierweiler könyvünk, van viszont néhány Balzac, Dumas, Maupassant és más" - olvasható egy újabb feliraton.

Jean Birnbaum, a Le Monde francia napilap irodalmi mellékletének szerkesztője a Twitteren egyenesen arról írt, hogy "futótűzként terjed azon könyvkereskedők lázadása, akik nemet mondtak a kötet terjesztésére".

Gérard Collard, egy Párizs környéki könyvkereskedő azzal számol, hogy legalább félmillió példányban fog elkelni a könyv, amely feldühítette a politikusokat, de jól fogy a középosztály körében, amely úgy érzi, hogy Hollande támadást indított ellenük, mivel államfőként számos adót megemelt.

Forrás: MTI