Életének 87. évében, augusztus 15-én elhunyt Harry Harrison, a Rozsdamentes Acélpatkány tizenkét kötetes regényciklus és a Halálvilág-trilógia írója.

Harry Maxwell Harrison 1925-ben született a Connecticut állambeli Stamfordban. 1943-ban besorozták, a US Army Air Corps-hoz került, ahol mesterlövész, a számítógép-vezérlésű bombák prototípusainak szakértője lett. Egyik utolsó regényében ezt az időszakot dolgozta fel. A szolgálatot annyira unta, hogy megtanulta az eszperantó nyelvet, és a hadseregben szerzett tapasztalatok táplálták az írói pályáját végigkísérő ellenszenvét a katonaság iránt.

A negyvenes évek második felében képregényrajzolóként és illusztrátorként dolgozott az EC Comicsnál, a Weird Fantasynél és a Weird Science-nél. Első elbeszélése, a Rock Diver 1951-ben jelent meg. Hat évvel később szintén egy novellájában született meg James Bolivar diGriz, aki a Rozsdamentes Acélpatkány regényfolyam főhőse lett. Harrison a hatvanas évek elején robbant be a köztudatba: 1960-ban jelent meg a Halálvilág-sorozat első kötete, 1961-ben indult a Rozsdamentes Acélpatkány.

A főként humoros, parodisztikus sci-fi regényeiről (például A technicolor időgépről) ismert szerzőt keményebb hangú írásaiban –a nyolcvanas években megjelent Eden-trilógiában vagy a kilencvenes években, társsíróként jegyzett The Hammer and the Cross című trilógiában – a disztopikus társadalmak kérdései foglalkoztatták. Leghíresebb sorozatai, a Halálvilág és a Rozsdamentes Acélpatkány a sci-fik jellemző elemeiből épülnek fel, de szatirikusak, háború- és erőszakellenesek.

Szerkesztőként több antológia és folyóirat kötődik a nevéhez. Brit kollégájával, Brian Aldiss-szel 1965-ben elindították az első komoly sci-fi kritikai folyóiratot, a két számot megélt SF Horizons-t.  Életművéért az Amerikai SF- és Fantasy-Szerzők Szövetsége Nagymesterré választotta. 2004-ben megkapta az Ink Pot-díjat (Comic-Con International), 2009-ben a Damon Knight Memorial Grand Master Award-ot. Harry Harrison többször járt Magyarországon, felesége Szeged mellől származott – írja az sfportal.hu.

Kép: sfportal.hu