A cím egészen találó. Pokoli volt ezt a könyvet elolvasni. A történet nem bonyolult, sokszor mégse értettem, mire akart kilyukadni az író.

Lilian, a főhős, a bátor és mindent eltűrő lány eladta lelkét Lucifernek, az ördögnek. Húga, Savanna haldoklik, és Lil akármit megtenne azért, hogy meggyógyítsa. Lil kétségbeesetten aláír egy szerződést, amit – valószínűleg – el sem olvasott, és egy gyanús, fekete öltönyös ember adott neki. (Miért is olvasnánk el az ilyen szerződéseket, nem?)

Állítólag, ha aláírja, egy ismeretlen embernek kell munkát végeznie tizennyolc éven keresztül, és cserébe a húgocskája meggyógyul. Ezzel szemben Savanna meghal, Lil pedig szökést kísérel meg, aminek az a következménye, hogy tizennyolc évre a Termekbe zárják, ahol megkínozzák, és örökre megfosztják a szabad, felszíni élettől. A baj csak az, hogy a Termeket semmiképp nem lehet elképzelni, ugyanis egy értelmes leírást sem lehet róla kapni a könyv során. Annyi kiderül, hogy nagy vasláncok és bilincsek vannak a falon, de ennél többet nem tudok.

Hatvannégy éve lent van a Pokolban, ott máshogy telik az idő. Lil munkája abból áll, hogy alakot váltson, felmenjen a felszínre, elcsábítsa Lucifer áldozatát, megölje, aztán a lelkét elvigye magával a mélybe. Lélektolvaj, ha így tetszik.

A lány egyetlen vágya, hogy renegát legyen, hogy megkapja a fekete szárnyakat, ami azt jelentené, nem tartozik többé Luciferhez.

Lucifer rajta tartja a szemét, fél, hogy megint elárulja, így sokszor Lilian kapja a munkát, aminek a többi „dolgozó” nem igazán örül. Ám az Ördög nem elégszik meg ennyivel. Örökösnek akarja kinevezni Liliant, hogy a lány többé ne mehessen a felszínre, ne tudjon elszökni. Viszont annak is örülne, ha a fellázadó tömeg megölné Liliant a ceremónia előtt. Egy problémával kevesebb.

Lucifer új áldozatot szemel ki Liliannak: meg kell, hogy ölje Greget, de ez nem megy egyszerűen. A lány elkezd érzéseket táplálni a férfi iránt, és nem is akarja gyorsan megölni, fent akar maradni a felszínen, amilyen sokáig csak lehetséges. Alakot vált és Amanda néven mutatkozik be Gregnek, aki be is kapja a csalit. Amikor Greg bemutatja lányát, Lil ráismer húga lelkére a lány testébe zárva. Nem tudja megölni Greget, nem akarja megfosztani a lányt az apjától.

Azonban a renegát Beirth elárulja Liliant, és a többi örökös kezére adja, akik megint a Termekbe zárják, és saját kezűleg kínozzák. Gabriel, az angyal segítségével mégis sikerül megszöknie, és segítenie Gregnek.

A könyvben elég sokszor olvashatók ugyanazok a sorok, éppen csak más kontextusban. Talán az író nyomatékosítani akart az ismétléssel – mégis, egy idő után unalmassá válik a folytonos ismétlődés.

A főhősünknek a történet során számtalan sebe keletkezik, ennek ellenére a végsőkig kitart. Talán ez az egyetlen olyan dolog a regényben, ami egy cseppnyi tisztelettel tölti meg az olvasót, és megszeretteti vele Liliant.

Makai Nina

Vivien Holloway: Pokoli szolgálat - Pokolháború trilógia I., Aba Könykiadó, 310 oldal, 3490 Ft.