"Hát mit mondjak. Mindenki a kidótól kezdve az olvasókig egyetért, hogy ez bestseller lesz. Nesze neked, Henning Mankell" - viccelődik Stieg Larsson, a világhírű A tetovált lány-trilógia szerzője néhány nappal halála előtt egy öccsének írt levelében. A trilógia kézirata akkor már a svéd kiadónál volt, a megjelenést készítették elő, és próbálták külföldre eladni a jogokat. Az e-mailt Stieg Larsson öccse tárta a nyilvánosság elé, hogy így bizonyítsa, nem igazak Larsson élettársának, Eva Gabrielssonnak a vádjai, miszerint Larsson rossz viszonyban volt a családjával.

A 2004-ben elhunyt Stieg Larsson megjelent könyveinek, a belőlük készült filmadaptációknak és a befejezetlenül maradt könyveknek a milliárdokat érő jogai fölött hatalmas családi vita bontakozott ki az elmúlt években, miután az író élettársa nem örökölt semmit, viszont állítása szerint ő is részt vett a művek megalkotásában. Eva Gabrielson, aki 32 évig volt Stieg Larsson élettársa, most jelentett meg egy könyvet kapcsolatuk töténetéről, amiben azt állítja, ő a legalkalmasabb arra, hogy folytassa a befejezetlenül maradt könyveket.

Az e-mail, amit Larsson öccse (Joakim Larsson) megmutatott az újságíróknak, 2004. október 20-án íródott, vagyis 19 nappal Stieg Larsson halála előtt. A levélben Larsson beszámol a kéziratok sikeréről, viccelődik is vele ("a postafiókom kezd hasonlítani egy pénzbedobós automata perselyéhez"), majd arról mesél, hogy terveznek venni egy kis nyaralót és egy új lakást Evával. Úgy búcsúzik öccsétől: "Puszi, Stieg" ("Kisses/Stieg"), és meg is hívja testvérét magukhoz Stockholmba. Larsson művei közel 30 millió példányban fogytak szerte a világon, és a svéd filmadaptáció után most csinálják az amerikaitA levél teljes szövege itt olvasható (angolul.)

Korábban: Stieg Larsson élettársa akarja folytatni A tetovált lány-sorozatot
A világ már sohasem ismeri meg A tetovált lány folytatását