Félszáz könyvtárból milliós értékben összelopkodott régi, értékes és ritka kötetekkel volt zsúfolt egy könyvtárfosztogatás közben tetten ért német tudós családi háza a hesseni Bad Arolsenben - írja az MTI. A képen a Bad Arolsen-i hercegi kastély könyvtára, a Fürstlich Waldecksche Hofbibliothek látható. Itt bukott le a könyvtolvaj.

A 45 éves geológus, Hessen tartomány gazdasági minisztériumának munkatársa, önkormányzati képviselő, a darmstadti műegyetem biotechnikai intézetének volt vezetője a természettudományos könyveket gyűjtötte a könyvtárakból, különös tekintettel a geológiára. A tudós Bad Arolsen-i otthonában szemtanúk szerint már talpalatnyi szabad hely sem volt, mindenfelé könyvhegyek magasodtak, a kötetek szakszerű tárolásáról szó sem lehetett.

Sajtóértesülések szerint a rendőrség 24 ezer kötetet foglalt le és szállított biztonságos, titkos helyre. A legrégebbi egy 16. századi latin nyelvű kötet, de a legtöbb könyv a 18. századból származik. Az ellopott könyvek összértéke milliós nagyságrendű.

A megnyerő fellépésű és szuperintelligens könyvtolvajt február 21-én érték tetten, amikor 53 lopott kötettel akarta elhagyni a Bad Arolsen-i hercegi kastély könyvtárát. A könyvtárosoknak azután lett gyanús a férfi, hogy újra és újra ásványtannal, geofizikával foglalkozó és egyéb természettudományi kötetek tűntek el az intézményből.

A nyomozás jelenlegi állása szerint a tudós legalább negyven németországi és további tíz külföldi könyvtárból lopkodta össze illegális magángyűjteményét. A megdézsmált közgyűjtemények között olyan tekintélyes intézmények könyvtára is szerepel, mint például a berlini Humboldt Egyetem. A legtöbb károsult nem is tudta, hogy meglopták: csak azután ellenőrizték saját állományukat, hogy a sajtóban megjelent a hír a rengeteg lopott könyvről.

A Német Könyvtárszövetség (DBV) szerint a könyvtolvajok sok energiát fektetnek a lopásokba és nagyon leleményesek: emlékezetes eset egy irodalomprofesszoré, aki egész könyvtesteket vágott ki könyvtáblákból és azokat értéktelen papírlapokkal pótolta, illetve bolhapiacról beszerzett, hasonló kinézetű könyveket tett a helyükbe.

Mivel éppen a régi könyveket kölcsönzik ki ritkán, hiányuk gyakran sokáig nem is tűnik fel senkinek; a könyvtárszövetség szerint egy-egy ritka kötet esetében évek is eltelhetnek, míg felfedezik az ellopásukat. A könyvtári tolvajok rendszerint értékes példányokat néznek ki maguknak, vagy azért, hogy otthon gyönyörködjenek bennük, vagy azért, hogy eladják. A darmstadti tudós könyvtolvajt a haszonszerzés szemlátomást nem motiválta, mert nincs nyoma annak, hogy akár egyetlen példányt is megpróbált volna pénzzé tenni bármilyen módon – ő maga egyelőre mélyen hallgat indítékáról. A "bibliomániás" családapát a hesseni minisztérium elbocsátotta, önkormányzati tisztségéről önként mondott le.

Kép: Sirka Heyne/welt.de