Jorge Luis Borges már az irodalmi Nobelt sem kapta meg amiatt, mert véreskezű jobboldali diktátorokkal barátkozott. Most meg egy írókollégája vizelt a sírjára ugyanebből az okból. Kiderült, csak víz volt, de az argentinok így is felhördültek a tiszteletlen gesztuson. Az viszont tény, az 1986-ban elhunyt Borges politikai nézeteit sokan furcsállják. Lehet egy nagy író politikailag vak?

"Borges íróként egy zseni volt, de mint állampolgárt mélységesen megvetem" - mondta a 72 éves chilei író, Eduardo Labarca, aki legújabb könyvének borítóján Jorge Luis Borges sírjára vizel. Labarca beismerte, valójában csak egy üvegből öntötte a vizet a sírkő felé, de a gesztust komolyan gondolta, Borgest azzal vádolva, hogy támogatta a vérengző Augusto Pinochet chilei diktátort.

Borges politikai állásfoglalása - vagy közönye? - sokakat foglalkoztat az író halála óta. Borgest a 20. századi irodalom egyik legfontosabb alakjának tartják, aki nélkül nem lett volna latin-amerikai irodalmi forradalom sem. Épp ezért teszik fel sokan a kérdést: "Lehet egy nagy író politikailag vak?" (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy addigra Borges már valóban vak volt, legalábbis a szó szoros értelmében: a negyvenes évektől látása fokozatosan romlott, az ötvenes évek végére pedig megvakult).

Általában a svéd akadémia politikai érzékenységével szokták magyarázni azt a furcsaságot is, hogy Borges meghatározó és előremutató életműve ellenére nem kapott soha Nobel-díjat.

Borges nemcsak a chilei katonai junta vezetőjét, Pinochetet biztosította támogatásáról (a jobb oldali képen ők fognak kezet), de kiállt az argentin diktátor, Videla mellett is (lenti képen vele barátkozik).

Videlát épp tavaly decemberben ítélték életfogytiglani börtönre. Az általa vezetett, piszkos háborúnak nevezett diktatúra hivatalos adatok szerint 13 ezer, jogvédő szervezetek szerint 30 ezer halottat követelt. A Videla által felállított katonai kormány felszámolta a politikai pártokat, cenzúrázta a médiát, megkínoztatott és megöletett több ezer "felforgató elemet". Mindezt a kommunizmus elleni harc szükségességével indokolták.

Borges politikai szimpátiáit azzal szokták magyarázni, hogy Borges gyűlölte Juan Perónt, aki városi könyvtárosból piaci csirkefelügyelővé minősítette le az írót, és családtagjait börtönbe záratta. Borges több alkalommal nyilvánosan is kikelt a demagógnak tartott Perón nacionalista politikája ellen, és a Perón-rendszert puccsal megbuktató Videlát "Argentína felszabadítója"-ként ünnepelte.