Ingyenkönyv rovatunk folytatódik, most az egyik legremekebb írónk egyik kevésbé ismert művét töltöttük le ingyen a netről. Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül című önéletrajzi regénye agyműtétének szellemes és őszinte krónikája, mégis valahogy háttérbe szorult a mester más, derűsebb művei mögött. Pedig még a Guardian kritikusát is lehengerelte a magyar betegségregény.

Azt nem tudom megmondani, hány éves korban adnék a gyerekem kezébe először horrort vagy thrillert, de az biztos, hogy az első ajánlatom számára Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül  című, az író valós történetét feldolgozó betegségmemoárja lenne.

A Tanár úr kérem minden gyerek kedvence, ezt a gyerek biztosan már korábban elolvasta volna, ez a kötet pedig remek hidat biztosítana neki a komolyabb témák felé. A regényben Karinthy a legismertebb műveiből ismert sztorizgatós, az olvasóval összekacsintó stílussal nyit, de gondtalan mindennapjait folyamatosan hallucinációk zavarják meg: időnként vonatdübörgést hall, máskor pedig váratlanul megszédül vagy elájul.

Az olvasó gyakorlatilag a bőrébe bújva átélheti azt, hogy a betegségét először elbagatellizáló Karinthy miként válik egyre rémültebbé, kétségbeesettebbé az őt támadó kór miatt. Míg először a vizsgálatokra sem hajlandó elmenni, végül abba is beleegyezik, hogy Stockholmba utazzon, ahol a kor egyik legnevesebb professzora agyműtétet hajt végre rajta.

Mivel az elbeszélés második felére már gyakran lázálmairól is hűségesen beszámoló írón a beavatkozást nem altatásban végezték, precízen be tudott számolni arról, milyen érzés, amikor az embert kikötözik, lyukat vágnak a koponyájába, és agyvelejébe hatolva eltávolítanak egy daganatot.

Búcsúzóul még a felgyógyulás nem egyszerű napjaiba is elkalauzolja az olvasót, és életvidám emberként búcsúzik el tőle. Annak ellenére, hogy az Utazás a koponyám körül-t Karinthy Frigyes még 1936-ban vetette papírra, művét a mai ember is teljességgel át tudja érezni, mivel egy hasonló beavatkozás manapság is ugyanekkora tortúrával jár, legfeljebb repülővel kellene a svéd klinikára utazni vasút helyett.

Az Utazás a koponyám körül ingyenesen letölthető a Magyar Elektronikus Könyvtárból többféle formátumban. A regény hangos változatának felhasználásával dj Naga egy remek elektronikus zenei feldolgozást is készített a műből, amely ugyancsak ingyenesen elérhető a Chi Records honlapján.