Fotó: Hajdú
 D. András [origo]

Nem lehet behajtani a sarkát, nincs finom nyomdaszaga, és elég bajosan lehet bevinni a kádba. Cserébe ingyen van, és segítségével munkának lehet álcázni az olvasást. A neten töméntelen mennyiségben szétszórt, ingyenesen hozzáférhető könyvekből válogatunk. Békés Pállal kezdünk: az idén májusban elhunyt íróról a legtöbb embernek a mesék ugranak be, pedig nemcsak a Kiserdő, hanem a Nagy Pesti Kőrengeteg lakóiról is remek történetei voltak.

Milyen bizarr titkokat rejt az egyhangúnak, szürkének tűnő paneldzsungel? Békés Pál Lakótelepi mítoszok című novellagyűjteményéből minden kiderül. Az egymást nem kronológiai sorrendben követő, de azonos szereplőket felvonultató, és történetükben is illeszkedő írások egy másik dimenzió Újpalotáján játszódnak, ahol kopott furnérfalú liftekkel a másvilágon lévő mínusz hatodik szintre is eljuthat a főszereplő műfordító.

Békés Pál "felnőtt"történetei közül a nagy műnek a Csikágó-t szokás tartani, amiben kedvenc városrészének, a hetedik kerületi "Csikágó"-nak állított emléket. A Lakótelepi mítoszok ehhez előtanulmány - itt is ugyanolyan fura figurák bukkannak fel a novellaszerű történetekben, csak pár kilométerrel arrébb. 

Ki ne lenne kíváncsi az ablakpárkányról dobbantó öngyilkosjelölt utolsó gondolataira, vagy arra, vajon milyen különös lény okozza a panelházak hétvégi nyugalmát megtörő, vijjogó fúrást? Békés Pál jóvoltából megismerkedhetünk az emeletes házakban tériszonyt kapó egykori légtornásszal, az életét kizárólag hivatalos ügyeknek szentelő könyvelővel, az üvegajtón minduntalan áteső lakótelepi részeggel, valamint a szemközti ház ötödik emeletén lakó, mézszín hajú lánnyal is. Megannyi mitikus figura a betonrengetegből. A panelben való lét szürreális elemei közül az ingyenes külföldi hívásokat biztosító telefonfülke, és az egyenépületek labirintusszerű folyosóinak félelmetes világa sem maradt ki.

A kötetet 1984-ben adták ki, de a cselekmény nem kapcsolódik szorosan a szocializmus utolsó éveihez, így a művet az elharapódzó retrómániától kiütést kapó potenciális olvasóknak is merjük ajánlani. Ez nem a Szomszédok.

Antikváriumokban ritkán lehet a kötet nyomára akadni, könyvesboltban legjobb tudomásunk szerint nem kapható. Az Elektronikus Könyvtárban ingyenesen olvasható, egy-másfél óra alatt a végére lehet jutni.

Békés Pál: Lakótelepi mítoszok >> itt olvasható.

Még interneten Békés Páltól >> Félőlény; A kétbalkezes varázsló; Doktor Minorka Vidor nagy napja