Terry Pratchett szatirikus fantasy-világa éppúgy bővelkedik látványos elemekben és mesés fordulatokban, mint a kolléga, J. K. Rowling univerzuma. A filmesek valamiért mégsem csaptak le a lovaggá is ütött író műveire, eddig csak tévés minisorozatok készültek belőlük. A legfrissebbet, a tavaly Magyarországon forgatott Going Postal címűt jövő hétvégén tűzi műsorra az HBO. A filmben az író is feltűnik.

A Sky One nevű brit tévécsatorna 2006-ban kezdte képernyőre vinni Terry Prattchett népszerű Korongvilág-történeteit, először a karácsonyi témájú Hogfather-ből készítettek tévéváltozatot, aztán 2008-ban a mára már klasszikussá vált fantasy-sorozat első és második regénye, A mágia színe és A mágia fénye is sorra került, egy kétrészes tévésorozatba sűrítve a kettőt. Ebből a Hogfather-t már lehetett látni magyarul, az idétlen Varázsapu címmel vetítette le 2008 decemberében a Viasat 3. A mágia színé-t, amennyire mi tudjuk, még nem tűzte műsorára egyik magyar nyelvű csatorna sem (viszont meghallgatható Rudolf Péter tolmácsolásában, hangoskönyv formában).

A Going Postal című minisorozat érdekessége (előzetes itt), hogy részben Magyarországon forgatták (Budapesten és Fóton), és néhány magyar színész is feltűnik benne, például Thuróczy Szabolcs (Pánik, Valami Amerika 2.), Györgyi Anna (Tabló, Bakkerman, valamint Meg Ryan és egy csomó más színésznő állandó szinkronhangja), illetve a frissen végzett Mohai Tamás. (Feltűnik benne egyébként kedvenc Poirot-nk is, David Suchet.) Terry Pratchett szívesen kameózik a műveiből készült adaptációkban, már a Hogfather-ben is felbukkant egy kisebb szerepben (játékkészítőt alakított), A mágia színé-ben meg asztrozoológust játszik. A Going Postal-ban postás lesz.


A film alapjául szolgáló regény a Korongvilág 33. kötete, magyarul egyelőre még nem jelent meg. A Korongvilág-sorozat Terry Pratchett legismertebb és legmonumentálisabb műve, 37 regényből áll (ebből az első 17 jelent meg eddig magyarul, nagyobbik részük a Cherubion, utána meg a Delta Vision kiadó gondozásában). A Korongvilágban élnek varázslók, szörnyek és boszorkányok, sőt varázslóképző iskola is működik, de az egész még pluszban meg van spékelve a Monty Python-féle (vagy ha tetszik, Douglas Adams-féle) angol humorral. Az eredetileg paródiának szánt fantáziavilág rajongók millióit láncolta magához humorával és elképesztő agyszüleményeivel.

A Going Postal főhőse a megrögzött szélhámos, Moist Von Lipwig, aki kényszerűen elvállalja a postamesteri munkát az Ankh-Morpork-i postahivatalban. Miközben küzd a gyönyörű Adora Belle Dearheart kegyeiért, a rivális Clacks Company ármánykodásait is ki kell védenie. Több Terry Pratchett-szakértőtől hallottuk, hogy a film jól sikerült, és sokban hasonlít a könyvhöz, szóval nagy valószínűséggel a Pratchett-rajongók nem fognak csalódni.

Az HBO október 1-jén és 2-án két részben, este fél kilenc órai kezdettel fogja vetíteni a Going Postal-t.

Itt még többet tudhatsz Terry Pratchettről.