A The Hobbit első kiadásának borítója

Volt egyszer egy földbe vájt lyuk, abban élt egy hobbit"  írta le a legenda szerint J. R. R. Tolkien nyolcvan éve dolgozatjavítás közben egy üres oldalra. Tolkien az 1920-as években kezdett el mesélni a gyerekeinek, ezekből a történetekből több meg is jelent, majd nekilátott egy meseregény megírásának egy kis hobbitról. Ennek kéziratát 1936 őszén adta le kiadójának, az Allen&Unwinnek. A The Hobbit című könyv pontosan 75 éve, 1937. szeptember 21-én meg is jelent Nagy-Britanniában, egy nappal a főhős, Zsákos Bilbó születésnapja előtt. Azóta százmillió példányt adtak el belőle, közel ötven nyelvre fordították le. A rajongók 1978 óta Zsákos Bilbó és Frodó (A Gyűrűk Ura hőse) születésnapja, azaz a szeptember 22-i Hobbit Nap körül megünneplik a Hobbit Hetet Tolkien világához kapcsolódó programokkal.

A hobbit (vagy az első, Szobotka Tibor által készített magyar fordításában: A babó) című meseregényben Zsákos Bilbó életébe hatalmas változást hoz, hogy megismerkedik Gandalffal, a varázslóval. A történet idején, a Tündérország kora és az emberek uralma közti réges-régi időkben áll még a Bakacsinerdő, és Zsákos Bilbó, a nyugalomra, csendre vágyó hobbit, egyszer csak azon kapja magát, hogy a törpök királyságát segít megszabadítani egy hatalmas sárkánytól  persze nem ingyen. És felbukkan egy furcsa érzéseket kiváltó gyűrű is.

Az Edda- és a Beowulf-mítoszokból, tündérmesékből is merítő könyvhöz Tolkien készítette az illusztrációkat és a térképeket. A teljes kollekció az oxfordi Bodleian Library-ben található, a The Hobbit első kiadásában csak tíz fekete-fehér illusztráció, két térkép és a könyvborító két díszes oldala jelent meg. (Tavaly a HarperCollins kiadta a könyvhöz készült valamennyi rajzot a The Art of the Hobbit c. albumban.)

A hobbit hatalmas sikere után  a megjelenéskor a New York Herald Tribune például a legjobb ifjúsági regénynek választotta  a kiadó folytatást kért Tolkientől. A történet azonban egyre csak nőtt, bonyolódott, míg végül a felnőtteknek szóló monstrummá, A Gyűrűk Urává dagadt, amelynek az elején Zsákos Bilbó a gondosan feljegyzett fiatalkori kalandjairól szóló könyvet, vagyis tulajdonképpen A hobbitot, átadja unokaöccsének és nevelt fiának, Frodónak. A Gyűrűk Urát három kötetben jelentette meg a kiadó 1954 és 1955 folyamán, a trilógia kultusza pedig felülmúlta A hobbitét is. Tolkien 1969-ben adta el A hobbit és A Gyűrűk Ura megfilmesítési jogait az United Artistsnek, a jogok ezt követően számos gazdát cseréltek. A hobbit megfilmesítése 1995 óta folyamatosan téma volt, míg végül 2011. márciusában elkezdődhetett a forgatás (a film kalandos előtörténetéről érdemes elolvasni ezt az írást), és idén decemberben bemutatják a meseregényből készült három részes mozifilm első részét.


szólj hozzá: A hobbit - trailer

A 75. évforduló alkalmából Tolkien magyar kiadója, az Európa októberben újra kiadja Gy. Horváth László és N. Kiss Zsuzsa fordításában A hobbit című könyvet filmes és illusztrált borítóval is, a filmbemutató idejére pedig egy Tolkien műveit tartalmazó díszdobozzal készül.
A Hobbit Hét utánra esik ugyan, de a Magyar Tolkien Társaság október 6-án 10 és 16 óra között Hobbit Születésnapra várja a gyerekeket és a felnőtteket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárba.