Szeptember közepén jelenik meg Spiró György új regénye Tavaszi tárlat címmel. A könyv egy középkorú gépészmérnök, Fátray Gyula életét követi nyomon 1956 októberétől 1957. szimbolikus május 1-jéig. A főhős a forradalomból aranyérműtétje miatt kimarad, de ez a megtorlástól még nem menti meg. Kafkai hangulatú boszorkányüldözés indul ellene, az ötvenes évek hátborzongató koncepciós pereinek egyike.

A Fogság írója a könyv fülszövegében mesélte el, egy 11 éves korában olvasott különös újságcikk adta az ötletet a történethez. A cikk 42 évvel később váratlanul jutott eszébe. "Egy teljes regény cselekménye rémlett fel bennem pillanatok alatt az elejétől a végéig." Az író nyomozni kezdett az 1957 tavaszán olvasott cikk után, és meg is találta a Magyar Ifjúság című, a forradalom után indított hetilapban. A regényben a cikk nagy része változtatás nélkül szerepel is. Középpontjában egy "ellenforradalmi" összeesküvés leleplezése áll.

A regény címe - Tavaszi tárlat - 1957 egyik kiállítására utal, amelyet a Műcsarnokban rendeztek meg, a kommunista hatalomátvétel óta először állítva ki a hivatalos művészetpolitika ideáljával szembemenő alkotásokat is. A kiállítás a kádári időszak ideológiájának egyik szimbólumává vált: a tavaszi tárlat legendássá vált szabadsága inkább csak ürügyként szolgált a szocialista kritika számára, hogy ismét elítéljék az "öncélú, kispolgári, revizionista" absztrakt művészetet. A Tavaszi tárlat című regény szeptember 16-án jelenik meg a Magvető Kiadó gondozásában, és 286 oldalas lesz. Spiró György előző regénye, a Feleségverseny tavaly tavasszal jelent meg. (Az íróval akkor készült interjúnkat itt olvashatod!) A szerző máig legismertebb műve, a Fogság, 2005-ös.