Szeptembertől Libri Könyvkiadó néven működik tovább a Nyitott Könyvműhely. Az új kiadóhoz csatlakozott a Magvető nemrég leköszönt főszerkesztője, Sárközy Bence és a a Libri Könyvkereskedelmi Kft. tulajdonosa, Balogh Ákos. Széles profilú kiadó kialakítását tervezik; ősszel húsz új könyvvel jelentkeznek, köztük Palya Bea kötetével, Vágó István új könyvével és Julie Orringer fiatal amerikai írónő A láthatatlan híd című regényével.

Halmos Ádám, a Nyitott Könyvműhely vezetője szerint a kiadója egy pont után nem tudott tovább fejlődni. Az új kiadóban megtartanák a Nyitott Könyvműhelyre eddig is jellemző műfaji sokszínűséget, Sárközy Bence színrelépésével hazai és külföldi szépirodalmi kiadványokkal bővül a paletta. "Elsősorban olyan címeket szeretnék kiadni és képviselni, melyekben piaci értelemben is hinni tudok" - válaszolta Sárközy Bence arra a kérdésre, van-e értelme jelenleg szépirodalmat kiadni Magyarországon.

Azt a nyugati modellt szeretnék követni, amelyben egy kiadó a gyermekkönyvektől és a könnyedebb olvasmányoktól a szép- és tényirodalomig mindent kínál, amire igény mutatkozik. A Magyarországon elterjedtebb egységesebb kiadói profil a rendszerváltás előtti könyvkiadói rendszer hagyománya - magyarázta Sárközy Bence. 

A Nyitott Könyvműhely évente körülbelül ötven címet hozott ki; a Libri Könyvkiadó akár évi 100–150 művet kiadhat a jövőben; de egyelőre még 50 könyvet terveznek.

A tervek szerint Sárközy Bence az irodalmi profil kialakításáért felel, Balogh Ákos pedig többségi tulajdonosként a piaci hátterét fogja biztosítani az új kiadónak. A szintén ex-Magvetős Dunajcsik Mátyás is csatlakozott az új kiadó stábjához a szépirodalmi „szekció” főszerkesztőjeként, és Angyalosy Eszter, a Nyitott Könyvműhely korábbi főszerkesztője is a Librinél folytatja.

Sárközy Bence elmondta, nem kezdenek vadászni szerzőkre; az elégedetlenebbek vagy azok, akiknek nincs kiadójuk, otthonra lelhetnek a Librinél. Halmos Ádám szerint jó volna lebontani azt a képzetet, hogy egy szerzőnek okvetlenül egyetlen kiadóhoz kell tartoznia hosszú évekig, évtizedekig.

Terveik szerint minden kiadványuknak egyedileg felépített marketing- és PR-stratégiája lesz. Az első kiadványok szeptemberben jelennek meg, köztük lesz Palya Bea kötete, Vágó István könyve, és Julie Orringer A láthatatlan híd című, magyar vonatkozású, a XX. századi világégést feldolgozó, amerikai családregénye. (Forrás: nol, litera)