Ottó, a macskagyerek kalandjaiban nem találkozunk a mesék hagyományos toposzaival, tündérekkel, törpékkel, de gonosz mostohával sem. Tom Schamp illusztrátor könyvsorozata és világa mégis varázslatos. Miközben Ottó macska apukájával síelni utazik vagy bejár egy európai nagyvárost, az autóból nézelődve egy asszociatív álomvilágot lát, amely a nyugati világban élő felnőttek és gyerekek mindennapi életének jelenségeire reflektál szellemesen, verbális és képi humorral egyaránt. A belga illusztrátorral szerdán személyesen is találkozni lehet Budapesten.

Magyarul 2010-ben, a Csimota Kiadó gondozásában jelent meg az Ottó és a város című kötet. Ottó édesapja autójának hátsó ülésén utazva rácsodálkozik egy meg nem nevezett, ám leginkább Brüsszelt idéző nagyváros érdekességeire. Ottó nézelődik és az olvasók vele együtt haladva figyelhetik meg a város életét. Schamp történetében nincsenek fordulatok és csattanók, a kaland maga a város vizuális felfedezése: a szöveg a gazdag képi világgal együtt kel életre. Schamp sajátos univerzuma sok böngésznivalót kínál, ennyiben rokon Richard Scarry Tesz-Vesz Városával, amely itthon is népszerű.

Schamp munkájában az utcán piros melegítőt és tornacipőt viselő rénszarvas sétál, hot dogot reklámoz egy kutya. Az illusztrátor szürreális felhőkarcolót is festett, amelynek a szemét eltakarják a felhők. Az akrillal festett illusztrációk színesek, de nem harsányak. A szellemes képi játékok mellett itt-ott olyan finoman szürrealisztikus részletekkel is találkozhatunk, mint például egy alig észrevehető, lecsukott szem egy hegyoldalon.

A Csimota Kiadó újabb kötete Ottó a hóban címmel jelent meg 2011-ben. A nagyváros forgatagát bemutató könyvhöz hasonlóan itt is egy autós utazásra kísérjük el hősünket, de itt a síparadicsomok és az oda vezető autópályák világát idézi meg Schamp.

Az olvasók maguk is tevékeny résztvevőivé válhatnak a kalandozásoknak, ugyanis ahhoz, hogy követni tudják Ottó útját, újra és újra el kell fordítaniuk a könyvet. A nézőpont függvényében mindig új világokat hoznak létre, és új dolgokra bukkannak.

Egyszerre szól a gyerekhez és a felnőtthöz

De Schamp komolyabb témákat is bevezet. A multikulturalizmus problematikájára mutat rá a svájci tájba rajzolt mecset. A Hell nevet viselő benzinkút egyértelmű utalás a Shell cégre. A Brüsszelt idéző városban autózó Ottóék elhaladnak egy művészeti múzeum előtt, ahol a modern képzőművészet néhány ikonikus darabját állították ki. Az ironikusan esetlenül, de jól felismerhetően megrajzolt alkotások mellett csak az alkotó művészek keresztneve olvasható. A képzőművészet mellett a minket körülvevő brandeket is felidézi az alkotó. Az utcán sétáló rózsaszín párduc például a Puma cég logójával, ám Panter felirattal ellátott táskát fog.

Ezeket az utalásokat a fiatal olvasók nagy többsége feltehetően észre sem veszi. A kötetek izgalmas jellegzetessége az, hogy párhuzamosan szólnak a gyerekhez és a felnőttekhez. Nem ál-gyerekkönyvekkel van dolgunk, amelyek csak a felnőttek számára befogadhatóak, hanem olyan szerencsés kísérlettel, amely párhuzamosan képes megszólítani több korosztályt.

Még több munka a grafikusművésztől a honlapján.

Thom Schamp nemzetközileg ismert és foglalkoztatott belga illusztrátor. A brüsszeli Sint-Lukas művészeti felsőoktatási intézményben sajátította el a szakma alapjait, majd Poznańban, Lengyelországban képezte tovább magát. Schamp kiterjedt megrendelői körnek dolgozik. Illusztrált gyermekkönyveket olyan nemzetközileg ismert kiadóknak, mint az Albin Michel, Milan vagy a Lannoo, de dolgozott többek között a Playboy magazinnak és sok napilapnak is. Tervezett posztereket, játékokat, kártyákat, weboldalakat és postai bélyegzőket. 2005-ben a belga Oogachtend kiadó 197 oldalas albumot jelenetett meg, amely áttekintést ad az illusztrátor addigi munkáiból. Schamp világával a magyar olvasók nem csupán Ottó történetei kapcsán talákozhatnak. A Csimota Kiadó 2013-ban jelentette meg Elisabeth Brami Babazseb című könyvet a művész illusztrációival.

Tom Schamp április 10-én 17 órakor a Csimota és a Csodaceruza kiadók vendége lesz a Két Egér Könyvesboltban (Budapest, Ráday utca 20.).