A spanyol Fernando Vicente az elmúlt 30 évben elképesztően sokoldalú, egyedi és sajátos portfóliót hozott létre, amit gyakorlatilag a végtelenségig lehet böngészni anélkül, hogy beleunnánk. Az ábrázolt témához mindig pontosan illeszkedő, enyhén karikaturisztikus, esetenként húsbavágó stílusa és széleskörű témaválasztásai megfogják az embert.

A művész Madridban született 1963-ban. Alkotni a nyolcvanas években kezdett, illusztrációkat és festményeket készített, melyeket a Madriz nevű lap jelentetett meg elsőként. Azóta számtalan lapnak dolgozott: a Cosmopolitannek, a Gentlemannek, a Playboynak, a spanyol Interviúnak, a Letras Libresnek és a sor még hosszan folytatható lenne. Ezen munkái mellett időről időre elkanyarodott az anatómia, a popkultúra, a topográfia és az irodalom területére is. Mi most az utóbbi művekből készítettünk összeállítást.

Vicente korai illusztrációi között jópár képregény is volt, ezeket hamar követték az újragondolt könyvborítók, illusztrációk egy-egy ismertebb történethez, íróportrék, karikatúrák, és most, legutóbbi projektjében egy franciakártya-pakli, amihez már korábban is ismert portréit használta fel.

Könyvborítói között a legtöbb spanyol nyelvű irodalomhoz kapcsolódik, de ugyanúgy találhatóak közöttük idegennyelvű, főleg klasszikusnak számító köteteket is.

Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete

Megan Abott: Queenpin

Guillermo Saccomano: El oficinista

Vicente sokszor nem áll meg a könyvborítónál, és több illusztrációt is készít művekhez, amelyek hol konkrét jeleneteket ábrázolnak, hol montázsszerűen jelenítik meg az adott mű vagy az ábrázolt személy hangulatát.

Sherlock Holmes

Sherlock Holmes

Sherlock Holmes

A Kommunista Kiáltvány

A Kommunista Kiáltvány

Moby Dick

Írópotréi folyamatosan készülnek, nem egyszer adott alkalomra. (Így például tavaly készült el Doris Lessing portréja.) Válogatása meglehetősen széles, képein rengeteg nemzetközileg is ismert arcot ismerhetünk fel Vicente sajátos stílusával újraalkotva.

Edgar Allan Poe

Mary Shelley


Karl Marx

Doris Lessing és J.M. Coetzee

A már szép számúra növekedett portrégyűjtemény most új projektet inspirált, és Vicente a Nórdica Libros nevű spanyol kiadóval együtt franciakártyát készített, melyen jól ismert írók arcképei jelennek meg.

További képek Vicente Béhance profilján, blogján illetve weboldalán érhetőek el.