Egy orosz kiadó a nemzet történelmének nagyjaival díszített füzetsorozatot adott ki iskolásoknak. Az egyik borítóján a katonai egyenruhás Sztálin látható, ezt a darabot kritizálják oroszországi tisztségviselők, kormányhivatalnokok.

Az oroszországi közalkalmazotti kamara egyik tagja, Szergej Volkov szerint Sztálin számos ember halála miatt felel, és ha az ő arcát nyomják egy füzet borítójára, az ahhoz hasonlít, mintha a hitleri horogkeresztet tennék rá. A Duma oktatási és ifjúsági tanácsának egyik tagja szerint a „bűnöző, véres zsarnokot” ábrázoló füzetek miatt azok a gyerekek, akik még nem ismerik a történelmet, azt hihetik, ha valaki megöl rengeteg embert, akkor is a történelem nagyja maradhat, és ez veszélyes. Az orosz oktatási miniszter, Andrej Fursenko is nemtetszését fejezte ki, de az orosz törvények szerint csak a pornográf és a fasiszta jelképek használata tilos, Sztálin pedig egyik kategóriába sem tartozik.

Az Alt Kiadó füzetborítóin az orosz történelem, kultúra húsz meghatározó személyisége tűnik fel, például Rettegett Iván, Vlagyimir Lenin, Jurij Gagarin. A Sztálint ábrázoló füzetet a napokban kezdték el árulni a moszkvai boltokban. A kiadó a sorozat Sztálin-részét azzal védte, hogy a termék hasznos, népszerű és üzleti szempontból sikeres. A kiadó szerint a felszólaló tisztségviselők véleménye szöges ellentétben áll az orosz állampolgárokéval, akik egy televíziós műsor szavazásán négy évvel ezelőtt Sztálint a harmadik legnagyobb történelmi alaknak választották Alexander Nyevszkij fejedelem és Pjotr Sztolipin, II. Miklós cár miniszterelnöke mögött. (Az állami közvélemény-kutató februári felmérése szerint az oroszok 28 százaléka gondolja úgy, hogy Sztálin alatt jobb volt az országnak.)