Vlagyimir Putyin azt szeretné, ha a nyugati kánon mintájára összeállítanák a nagy orosz kánont, amelyben az a száz legfontosabb orosz könyv kapna helyet, amit minden diáknak el kellene olvasnia, mielőtt befejezné az iskolát. A kánon célja, hogy az orosz irodalom megőrizze dominanciáját.

A Nyezaviszimaja Gazeta című orosz lapban megjelent, angolul is olvaható írásában az orosz miniszterelnök szerint Oroszországra mindig is olvasó nemzetként gondoltak. Putyin azt javasolja, hogy készüljön egy felmérés az ország legbefolyásosabb kulturális szereplőiről, és állítsák össze annak a száz legfontosabb könyvnek a kánonját, amit minden orosz diáknak el kell olvasnia, mielőtt befejezi tanulmányait. Putyin szerint erre azért is szükség van, mert Oroszország kulturális identitása az orosz kultúra dominanciájának megőrzésén alapul. Hogy ezt a százas listát milyen formában lehetne számon kérni a diákoktól, arról Putyinnak egyelőre csak ötletei vannak: például a záró vizsgákon lehetne kérni tőlük, hogy írjanak esszét az egyik kanonikus könyvről, vagy esetleg különböző versenyeken is beszámolhatnának tudásukról, világnézetükről.

A százas lista egyfajta állami iránymutatás lenne, amiből nyilván nem maradhatna ki Dosztojevszkij vagy Szolzsenyicin, de Putyin kritikusai szerint a valódi szezőóriások inkább csak mutatóban szerepelnének a kánonban, amelynek elsődleges célja valószínűleg az volna, hogy manipuláljon. Egy New Yorkban élő orosz újságíró, Alexander Nazaryan szerint Putyin a szovjet időszak silány, ideologikus szövegeit olvastatná, terve pedig „ijesztő, mint a pokol”. Nazaryan valószínűsíti, hogy Borisz Akunyin vagy Viktor Pelevin nem lesznek rajta a listán, de kanonizálják majd helyettük például az Irodalmi Sztálin-díjas Mihail Solohov Csendes Don-ját, hogy a vidéki orosz élet hamis szépségét promotálják. Egy dologban azonban Nazaryan biztos: a nyugati kánon egyik írója sem kerül fel a százas listára.

(A képen Putyin és Szolzsenyicin látható 2007-ben, amikor az író megkapta a legmagasabb orosz állami kitüntetést életművének elismeréséül.)