Örkény István édesanyjával. Művészi műteremfotó (Kép: Gaidusek, Budapest)

Parti Nagy Lajos szerint Örkény István arca a bölcsőtől a koporsóig „kesernyájas”. Az ellentmondó érzéseket tükröző férfiarcot és írói életművet idézik fel azok a fényképek, dokumentumok, amelyek döntő részét a szélesebb közönség az Exkluzív fotókiállítás Örkény Istvánról tárlaton láthatja először. A kiállított felvételeket neves fotográfusok – Balla Demeter, Benkő Imre, Danis Barna, Dormán László, Keleti Éva, Koncz Zsuzsa, Szilvásy Z. Kálmán – alkotásaiból és a családi archívumból válogatták. Több képet Nádas Péter író készített.

Parti Nagy Lajos a kiállítást megnyitó beszédében csütörtökön egy szóval jellemezte Örkény István arcait a felvételeken: a különböző helyzeteket, érzéseket ábrázoló képek közös vonása, hogy „kesernyájasok”. Parti Nagy ebbe a jelzőbe sűríti a felvételeken hol természetesen, hol összpontosítva pózoló Örkényt és a groteszk, abszurd sorokat papírra vető, stílusteremtő írót. Ezzel a kesernyájassal ragadta meg az örkényi életműt, amelyben a kortárs magyar irodalom humora, önreflexióra való képessége gyökerezik. Parti Nagy szavai szerint Örkény nélkül „azt a töménytelen magyar abszurdot nem lehetne megírni, aminek hívő vagy hitetlenkedő tanúi vagyunk nap, mint nap.”

A kiállítás amatőr és profi képein egy kiragadott pillanatokból összeálló, vázlatos életrajz elevenedik meg. Az író gyerekkorát, fiatal felnőtt életét, családját, otthonát ábrázoló felvételek mellett látható például egy fotó, amely hadifogságban, 1944 júniusában született Örkényről, egy másikon viszont éppen cigire gyújt a New York-i tengerparton 1977 nyarán. Egy képcsoporton Örkény a kutyáival szerepel: például kedvenc spánielével, Rexivel, aki a világháború alatt pusztult el, és akiről a hadifogságból írt leveleiben Örkény mindig kérdezett, de a család nem merte elmondani neki, mi történt.

Első feleségével, Gönczi Flórával és a spániellel

Harmadik feleségével Radnóti Zsuzsával a 60-as években. (Kép: Szilvásy Z. Kálmán)

Örkény feleségei társaságában is feltűnik a fotókon, Gönczi Flórával (1937-1941), F. Nagy Angélával (1947-1959). Harmadik feleségével, Radnóti Zsuzsa irodalomtörténésszel, a Vígszínház dramaturgjával 1965-ben házasodtak össze, Örkény 1979-ben bekövetkezett halála óta Radnóti gondozza az írói hagyatékot. A most kiállított fényképek közül párat Radnóti Zsuzsa ajándékozott néhány éve a Petőfi Irodalmi Múzeumnak, a tárlat anyagának döntő része azonban most először került a családi gyűjteményből a falakra. A kiállítás képei között Radnóti Zsuzsa kérésünkre megmutatta két kedvencét is. Az egyiken Örkénnyel ülnek a kertben 1977-ben, mellettük közös kutyájuk, Jötti terpeszkedik – a neve arra utal, hogy a kivert állat csak úgy jött a családhoz. A másik az után készült, hogy 1978-ban interjút készítettek az íróval a Rózsakiállítás című kisregényéről. A fotón Örkény magnóról hallgatja vissza a felvételt a kertben ülve.

A magánélet pillanatai mellett portrék és a pályatársakkal különböző bemutatókon, konferenciákon, díjátadókon készült közös képek is láthatók a Cultiris Galériában – többek között Louis Aragonnal, Déry Tiborral, Pilinszky Jánossal, Juhász Ferenccel, Karinthy Ferenccel, Mészöly Miklóssal, Sütő Andrással, Vas Istvánnal, Várkonyi Zoltánnal. Felidéződik például, amikor Örkény átvette a Kossuth-díjat 1973-ban, és az, amikor átadta Nádas Péternek a Füst Milán-díjat 1978-ban. A képek sorát néha megakasztó dokumentumok között találni például egy újság számára készült képes riportot Örkényék otthonáról, A nem kívánt törlendő 1970-es és A termelés zavartalanul folyik 1977-es kéziratának másolatát. De helyet kapott Kocsis András Sándor az írót ábrázoló bronzportréja is.

Sütő Andrással és Juhász Ferenccel a Nemzeti Színházban

A tárlat éppen az eklektikussága, a látogató számára homályos logikája miatt teremt bensőséges hangulatot, hozza közel a 33 éve elhunyt Örkény István személyiségét – és ezzel együtt tartja meg a távolságot a bronzba öntött Kossuth-díjas írótól. Valóban „kesernyájas” látni egyszerre a fürdődresszes és az anyjához bújó kisfiút, a fiatal patikust, a hadifoglyot, a kutyák gazdáját és az ünnepelt írót.

Örkény István születésének 100. évfordulója alkalmából országszerte különböző rendezvényeken emlékeznek meg a Kossuth-díjas íróról. Az ünnepségsorozat első rendezvénye az Exkluzív fotókiállítás Örkény Istvánról. A tárlat május 31-ig látogatható a Cultiris Galériában, az Örkény István Könyvesbolt emeletén (1137 Budapest, Szent István körút 26.).