A Magyar Gyermekirodalmi Intézet (MGYI) célja, hogy megismertesse az igényes gyerekirodalmat a gyerekekkel, a szülőkkel, segítse a pedagógusok, könyvtárosok munkáját. Fóruma a Csodaceruza folyóirat, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jelentet meg az intézet – jelentették be péntek este az alapítók.

Az MGYI tervezi, hogy gyermekirodalmi szak- és szépirodalmi adatbázist épít, hogy megkeresi, felhasználja, ha kell, létrehozza a gyerekkönyveket támogató kommunikációs csatornákat. Törekszik arra, hogy integráló szerepet töltsön be a magyar gyerekkönyvekkel foglalkozó szervezetek között, megőrizze és bemutassa a magyar gyerekirodalom jelentős műveit, felhívja a figyelmet az eltűnőben lévő értékekre. Az intézet pályázással, projektszerűen tervezi a célok megvalósítását. Jelenleg az elemző, előkészítő munkák kezdődtek meg ehhez, de a távlati célok között szerepel, hogy a pedagógusok, könyvtárosok, kultúraközvetítők számára továbbképzéseket, konferenciákat, workshopokat szerveznek a témában.

Sándor Csilla, a Csodaceruza gyerekirodalmi folyóirat főszerkesztője, az MGYI alapítója elmondta, az intézet együttműködik az IBBY Magyar Szekciójával, és nyílt, befogadó szervezetként várja azoknak a szakembereknek, szerzőknek, illusztrátoroknak a jelentkezését, akik a gyerekirodalommal foglalkoznak. Az alapítók – Sándor Csilla, Wittmann Ildikó, Pompor Zoltán, Rényi Krisztina, Balázs Andrea – a Magyar Gyermekirodalmi Intézet létrehozásával a gyerekkultúra iránti figyelem (és igény) növekedésére számítanak.

Az MGYI fóruma a tízéves Csodaceruza folyóirat, amely jelentősen megújul. A lap mögött korábban nem volt intézményes háttér, mostantól a Magyar Gyermekirodalmi Intézet Kft. adja ki. A felnőtteknek szóló lapszámok ezentúl elsősorban a szakmának és nem a szülőknek szólnak, a hangsúlyváltással párhuzamosan a lap dizájnja is frissül.