Az Európa Kiadó Andorka Tímeát kérte fel, hogy tervezze meg J. D. Salinger kultkönyve, a Zabhegyező 2011-es újrakiadásának borítóját. Salinger külön kérésére a Zabhegyező borítóján csak az író neve és a cím szerepelhet, ez pedig különleges kihívás elé állítja a tervezőket. Andorka Tímea munkáját most hivatalosan is elismerték: a Design and Design International Awardon a nap grafikai tervével díjazták március 24-én.

A nemzetközi díjra különböző kategóriákban nevezhetnek a grafikus- és formatervezők. Naponta egy grafikai tervet és egy formatervet ismernek el, amelyek az év végén bekerülnek a Design and Design katalógusába. Korábban hat magyar művész munkáit díjazták, ezeket.

Salinger 1951-es regénye a popkultúra szerves részévé vált. Inspirálta például Bret Easton Ellis Nullánál is kevesebb című regényét, a Green Day számot írt a főhősről Who wrote Holden Caufield? címmel, filmekben (Annie Hall, Taxisofőr, Összeesküvés-elmélet stb.) beszélnek róla. Legendák kötődnek hozzá, például Mark David Chapman, miután 1980. december 8-án lelőtte New Yorkban John Lennont, állítólag azt mondta, a Zabhegyező miatt ölte meg a Beatles egykori alapítóját. Egy évvel később Ronald Reagen merénylőjénél is találtak egy példányt a kötetből.

A Zabhegyezőt máig gyakran érik támadások. Az Amerikai Könyvtárak Szövetsége (ALA) minden évben közzéteszi azoknak a könyveknek a tízes listáját, amelyeknek közkönyvtárakból való kitiltását a legtöbb amerikai állampolgár követeli. Az év legtöbbet kifogásolt könyvei között rendre feltűnik a Zabhegyező szexuális tartalma, durva nyelve miatt és azért, mert sokan úgy gondolják, nem való a tizenéveseknek, akik gyakran kötelező olvasmányként találkoznak vele.

Korábban:
Salinger imádta a Burger Kinget és a három tenort

Kép: felantix.blogspot.com