A világ egyik legdrágább könyvének, John James Audubon The Birds of America című kötete első kiadásának egy ritka, teljes példánya kelt el rekordáron, 7,9 millió dollárért a Christie's New York-i árverésén - igaz, éppen csak megugorva ezzel az óvatosabb becslések alapján várt árat.

Az aukciós ház pénteki tájékoztatása szerint a vevő amerikai magángyűjtő, aki telefonon licitált a forintban számolva 1,86 milliárdért elkelt darabra, amelyet a katalógus szerint még Portland hercege vásárolt meg 1838 körül. A most aukcióra bocsátott négykötetes példány értékét előzetesen 7-10 millió dollárra taksálták. Az 1827 és 1838 között készült közel egy méter magas kiadványok lapjain 435 kézzel festett rajz szerepel a 19. század elején ismert észak-amerikai madárfajokról. Körülbelül 200 példány jelenhetett meg a The Birds of America-ból, ebből 107 különböző intézményekben, 13 pedig magánkézben van. A többi sorsa ismeretlen.

A The Birds of America című kötet egy másik teljes, első kiadású példánya 2010 decemberében rekordot jelentő összegért, 7,3 millió fontért kelt el a Sotheby's londoni aukcióján. Akkor ezzel a leütési árral lett a legdrágább nyomtatott könyv, amely árverésen valaha elkelt.

(Kép: Christie's)